Ryska parlamentet vill försvåra för demonstranter

1:50 min

Ryska parlamentets underhus vill anta en ny lag som förbjuder "massiv närvaro på offentliga platser". Den som bryter mot lagen får böta upp till 130 000 kronor.

I praktiken kan det bli straffbart att samla en större grupp människor på en och samma plats.

Presidentens råd för mänskliga rättigheter bad i går duman att vänta med att anta lagen eftersom man menar att den motsäger den ryska grundlagen.

Lagförslaget gäller det som kallas: "Massiv samtida närvaro av medborgare på offentliga platser".

Just den formuleringen är ett uppenbart försök att få slut på de promenader och mindre läger som den senaste tiden anordnats av Rysslands regimkritiker.

Det lagförslag som i dag väntas antas i en andra, och möjligen också tredje, behandling i duman innebär också kraftigt höjda böter för den eller de som bryter mot bestämmelserna i samband med demonstrationer.

Maxboten höjs från drygt motsvarande 10 000 svenska kronor till nästan 130 000 kronor.

Då har initiativtagarna till laget från partiet Enade Ryssland ändå gått kritikerna till mötes - från början ville man ha en maxbot på över 300 000 kronor.

I går försvarade nytillträdde presidenten Vladimir Putin lagförslaget.

– Vad jag förstår planerar man för nya protestaktioner, och det är normalt. Men det behöver regleras genom den typ av lagstiftning som finns i många andra länder i Europa.

Putin har tidigare hänvisat till att otillåtna demonstrationer både kan ge böter och fängelse i flera länder runt om i världen.

Men den ryska oppositionen ser det lagförslag som ett direkt försök att skrämma bort regimkritiker från gatorna.

Förslaget kom till efter att en demonstration inför Putins presidentinstallation den 7 maj spårade ur i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Om duman antar lagförslaget i dag kan de nya bestämmelserna komma att gälla redan vid nästa stora protestdemonstration som planeras att hållas i Moskva den 12 juni - Rysslands självständighetsdag.

Johanna Melén, S:t Petersburg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista