Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Polisen låter aktiebedragare löpa

"Jag har lämnat in 25 polisanmälningar"
2:04 min

Polisen får kritik för att inte arbeta med att få fast de internationella bedragare som årligen lurar tusentals svenskar att satsa stora summor på värdelösa aktieinvesteringar. Flera drabbade säger till Ekot att polisen snabbt lägger ner ärendena.

Ekot har talat med två som drabbats. Båda vill vara anonyma:

– Jag har väl lämnat in 25 polisanmälningar.

Vad har hänt med dem?

– Ja, många avskrivs med standardformuleringar. Och i några fall är de absurda, till exempel att det inte skulle finnas några spår. Det finns hur mycket spår som helst: namn, telefonnummer, bankkontonummer, säger en av de bedragna.

Den andre säger att polisen har lagt ner hans anmälningar med motiveringen att något brott inte är begånget. Inte ens försök till bedrägeri.

– Nej. Jag har överklagat och det har gått så långt att fallet som var mest dokumenterat har hunnit bli preskriberat.

Personerna har blivit lurade på 1,2 miljoner respektive 150 000 kronor efter att ha blivit uppringda av utländska företag som på ett förtroendeingivande sätt erbjudit aktieinvesteringar.

Först flera år senare har offren upptäckt att aktierna är värdelösa.

Båda har alltså lämnat in ett antal polisanmälningar men ingen skyldig har gripits utan ärendena har lagts ner.

Brotten är svåra att reda ut, enligt polisen.

– Det är mycket kontakter utomlands som krävs eftersom de här gärningsmännen rör sig över hela jorden. Det är tidskrävande och ganska stora utredningsinsatser som krävs, säger Peter Sundman som är nationell samordnare hos polisen för den här typen av brottslighet.

Jan Green, som är Finansinspektionens expert på den här typen av brott, och som hela tiden ser hur listan blir allt längre på bedragare som kontaktar svenskar - han tvekar inte om vad som behövs.

– De rättsvårdande myndigheterna måste sätta in resurser på det här.

Vi har försökt att få en kommentar från den högsta polisledningen i landet men fått beskedet att den inte vill uttala sig om hur resurserna ska fördelas mellan olika typer av brottslighet.

Tidigare:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".