Fattiga struntar oftare i test för allvarligt bråck

2:53 min

Risken att drabbas av bråck på stora kroppspulsådern är större för män i områden med hög arbetslöshet och lägre inkomster, visar ny forskning vid Skånes universitetssjukhus.

Samtidigt är det färre män i socialt utsatta områden som kommer till den allmänna screeningen.

Därför ordnades ett informationsmöte i Rosengård i Malmö i går kväll av bland annat Martin Malina, klinikchef på kärlkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Eftersom vi ser att det är så stora skillnader mellan stadsdelarna, så tycker jag att det är viktigt att vi försöker fånga dem som kanske har störst nytta av undersökningarna men som vi fångar sämst. Det är ett rättvisekrav. Vi ska ju erbjuda lika sjukvård till alla i Sverige, och det är det som vi eftersträvar, säger Martin Malina.

I snart två år har män som fyller 65 år i Skåne kallats till ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern - något som de flesta landsting erbjuder.

Tanken är att hitta kroppspulsådror som riskerar att brista, vilket kan vara livsfarligt.

Nästan 20 000 har hittills testats i Skåne, och på ungefär 300 av dem hittades tidigare okända bråck. För tiotals av dem har upptäckten räddat liv.

Men bara 80 procent av männen kommer till undersökningen, och skillnaden mellan de skånska kommunerna och mellan Malmös stadsdelar är stora.

I de områden där lägst andel kommer på screeningen, så är samtidigt förekomsten av bråck högre, visar den undersökning som läkaren och doktoranden Moncef Zarrouk gjort:

– Det vi har sett hittills verkar vara att människors ekonomi och andelen invandrare tycks spela en viktig roll.

I Rosengård till exempel kommer 70 procent av männen till undersökningen, jämfört med nästan 90 procent i Lomma, Vellinge och Svedala.

Alaa Alhadad är docent vid kärlkliniken i Malmö och har själv varit ute i föreningar i Rosengård och pratat om vikten av att låta undersöka sig. Han vet inte vad det beror på att färre i socialt utsatt områden deltar:

– Kanske har de andra bekymmer. Flera är krigsdrabbade, och andra bekymmer kanske hindrar dem från att komma och engagera sig.

Vad det beror på att fler drabbas av pulsåderbråck i socialt utsatta områden vet man ännu inte, säger klinikchefen Martin Malina, men olika rökvanor kan vara en tänkbar förklaring.

– Vi vet att rökning är en av de största riskfaktorerna för att utveckla bråck på stora kroppspulsådern, så det kan vara en sådan förklaring.

En av dem som kom till informationsmötet i Rosengård i går var imamen Ali Alhasani. Han tycker att det är bra att sjukvården kommer ut på det här sättet.

– De behöver information, men jag trodde att det skulle komma mer folk. Vi har lyssnat, och det var jättebra information om den här situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista