Milis intog flygplats i Tripoli

En libysk milisgrupp tog på måndagen kontrollen över en del av Tripolis internationella flygplats. De krävde att gruppens ledare, som greps i söndags, ska friges. Libyska myndigheter lyckades först på kvällen efter flera timmar återta kontrollen över flygplatsen.

Aktionen, som genomfördes av milisgruppen al-Awfia, lamslog flygtrafiken och orsakade panik bland resenärer.

– Det råder total förvirring. Alla flyr, sade en flygplatsfunktionär till AFP.

Flera pansarfordon stod då på flygplansplattan och blockerade trafiken.

– Medlemmar av al-Awfia-brigaden kom ombord på planet. De var fullt beväpnade och de tvingade bort oss, sade Ahmed Loshta, en Tripolibo som skulle resa till Italien.

Tripolis säkerhetskommitté, som lyder under inrikesdepartementet, sade sig inte ha någonting med milisledaren Abu Ajila al-Habshis kidnappning och försvinnande att göra och att de skyldiga fortfarande jagades.

Sent på eftermiddagen anlände en handfull åldermän i traditionell klanklädsel till flygplatsen. Dussintals lastbilar med luftvärnsgevär körde in några minuter efteråt och orsakade att civila åter började skynda bort från flygplatsen.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".