Det finns många sätt för ungdomar att skaffa alkohol i skolavslutningstider. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Öl och sprit säljs på lastbilsparkeringar

1:53 min

Öl och starksprit säljs mer eller mindre öppet på stora lastbilsparkeringar i landet. Alkoholen förs in från utlandet och säljs sedan vidare till barn och ungdomar. En 15-åring i Göteborg berättar om hur han och hans vänner får tag i alkohol på en lastbilsparkering utanför Göteborg.

– Vi går fram och så säger vi bara "vodka" eller "öl", för de kanske inte kan svenska. De tar fram det och så säger de priset och så ger man dem pengarna, berättar en 15-åring. 

Spelar det någon roll hur gammal man är då?

– Nej, jag tror inte det faktiskt.

Det finns många sätt för ungdomar att skaffa alkohol på. Ett är att bege sig till lastbilsparkeringar, där mestadels utländska chaufförer säljer öl och sprit med god vinstmarginal, berättar 15-åringen, som inte vill säga sitt namn.

I Göteborg finns Stig Center. Där försöker polisen bevaka vad som händer. Håkan Breding är gruppchef för områdespolisen i stadsdelen Backa, där den här parkeringen ligger.

– Ja, där är ju ett fasligt spring med ungdomar. Företrädelsevis innan helgerna. De går in bland de här mörka lastbilarna och köper alkohol, säger Håkan Breding.

Jämfört med för fem år sedan så fördubblades i fjol anmälningarna för langning. Och även tullens siffror förra året över beslagtagen alkohol är höga, även om de minskat något från året innan: 300 000 liter starköl, 50 000 liter vin och 70 000 liter sprit.

Branschen i Sverige kritiserar regeringen för att inte se på allvar på alkoholfrågan i samhället. Men folkhälsominister Maria Larsson (KD), säger att regeringen ständigt arbetar med sådana här frågor.

– Vi har ett långsiktigt arbete där vi avsatt resurser under hela mandatperioden för förebyggande arbete. Det handlar om att bland annat arbeta med attityder, och att föräldrar och ungdomar i större utsträckning säger nej. Det är väldigt betydelsefullt, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista