1 av 2
Peter Mangs i Malmö tingsrätt. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik och information om dåden

Amerikansk forskare ska hjälpa Mangs försvar

Skottlossningen mot tre personer utanför badplatset Aq-va-kul i Malmö i juni 2010 planeras bli huvudämnet vid dagens förhandlingar i målet mot Peter Mangs. Dagens förhandlingar inleddes med beskedet att försvaret får kalla ett nytt vittne till rättegången.

I juni 2010 träffades två män när de stigit ur en taxi och var på väg in mot en restaurang i anslutning till badet. Enligt åtalet sköts också kulor in i restaurangen, där flera personer ska ha svävat i livsfara.

Rätten fortsätter också med mordförsöket mot två män i en bil några månader tidigare.

Dagens förhandlingar inleddes med beskedet att försvaret får kalla ett nytt vittne till rättegången. Det är den amerikanska forskaren Adina Schwartz, som ska förhöras den 4 juli.

Hon är kallad för att vittna om svårigheten att säkert avgöra vilket vapen som en kula eller tomhylsa kommer ifrån. Mycket av åklagarnas bevisning mot Peter Mangs bygger just på kopplingen mellan hans vapen och de kulrester och hylsor som hittats på brottsplatserna.

Tisdagens förhandlingsstart försenades på grund av tekniska problem med att överföra ljud och bild till rådhushallen, där allmänheten kan följa rättegången. När de var avhjälpta inleddes dagen med återstående vittnesförhör om skotten i mars 2010 mot två män i en bil på Professorsgatan, en åtalspunkt som till största delen avhandlades på måndagen.

En man som bor i närheten av platsen berättar hur han från sitt fönster sett en man som sköt mot en bil. Först kom ett skott, sedan flera i snabb följd.

– Sedan går han lugnt därifrån, precis som om ingenting har hänt, berättade vittnet.

Vid niotiden fick förhandlingarna återigen avbrytas på grund av ljudproblem. Förhöret med den åtalade blev inte inspelat men tack vare Sveriges Radios inspelning kan förhören återupptas.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista