Ungdomar i Kiev demonstrerar emot att ryskan föreslås bli jämställd med ukrainskan. I mitten Alex Khvostenko. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.

Demonstrationer för och emot ryskan i Ukraina

1:50 min

I Ukraina väcker lagförslaget om att göra det ryska språket jämställt med ukrainskan, som parlamentet i en första omröstning preliminärt nu röstat ja till, starka känslor. I Kiev i dag demonstrerar både de som stöder lagförslaget och de som är emot.

– Jag vill inte separera vår nation, den har lagen skulle göra det. Vi har tillräckligt många problem ändå, säger Alex Khvostenko.

Han står tillsammans med några hundra personer, många av dem klädda i traditionella ukrainska kläder.

Samtidigt, på andra sidan av samma park, demonstrerar en stor grupp människor. De är många fler och för att ryska ska bli jämställt med ukrainskan.

Vid varje val och omröstning är det ofta demonstration både för och emot förslagen, lite som en maktkamp om vem som kan skrika högst och övertala flest om att de har mer rätt än den andra sidan.

Lagförslaget föreslår att ryska ska bli ett andra officiellt språk, i kontakt med myndigheter och institutioner. I prakten är de i stort sett redan jämställda, men med en ny lag är många rädda för att ukrainskan på sikt kommer att försvinna.

Enligt Tatyana Charitokova är det viktigt att språken ska bli jämställda för att det är ett sätt att visa Ryssland att de är villiga att samarbeta på olika sätt, till exempel på ekonomiska områden. Och inom flera områden är ryska redan det språk som de flesta talar.

De som demonstrerar för lagförslaget är många fler. Enligt Alex Khostenko är det för att de får betalt för att delta, man kan se det i deras ögon, säger han. För honom är det här inte bara ett lagförslag som många andra, det här kan få stor konsekvenser om det går igenom, det kan leda till revolution, säger han. 

Parlamentet i Kiev har i en första omröstning på tisdagen preliminärt röstat ja till förslaget om att stärka det ryska språkets ställning.

Det är ännu oklart när den avgörande omröstningen kommer ske i parlamentet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista