Svea Hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Föreslår prövningstillstånd för all överklagan

1:52 min

En skara högt uppsatta jurister föreslår att man ska införa prövningstillstånd för alla typer av mål i hovrätt och kammarrätt. Genom en sådan sållning skulle resurser kunna överföras till första instans, anser Fredrik Wersäll, hovrättspresident vid Svea Hovrätt.

– Det vore bra om man sammantaget inom domstolsväsendet kunde föra över en del resurser från överrätterna till första instans, därför att tingsrätter och förvaltningsrätter är väldigt hårt belastade, säger Fredrik Wersäll, hovrättspresident vid Svea Hovrätt.

– Och jag tycker att det är rimligt att man i ett domstolsväsende har tyngdpunkten i första instans. Det vi ska göra är att kontrollera att tingsrätter och förvaltningsrätter dömer rätt, och det är möjligt att det på sikt skulle kunna göras med lite mindre resurser än vad man har i dag.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag föreslår nio jurister, verksamma vid olika kammar- och hovrätter förslag till ändringar som syftar till att just förskjuta tyngdpunkten i rättsskipningen, till första instans, alltså landets tingsrätter och förvaltningsrätter.

Ett av förslagen handlar om att inte ha nämndemän i överrätterna. Det är en av de frågor som lagmannen Inger Söderholm just fått regeringens uppdrag att utreda, tillsammans med en allmän översyn av systemet med nämndemän.

Det andra förslaget från juristerna i överrätterna gäller alltså reglerna för överklagande av domar till högre instans. För några år sedan infördes prövningstillstånd för vissa typer av ärenden, vilket kraftigt minskade antalet som gick vidare till fullständig prövning.

– Det är lite olika för olika måltyper. Om man ser på tvistemål så ligger det i dag ungefär så att 35 procent av målen släpps upp till en fullständig prövning här, säger Fredrik Wersäll.

Att rättssäkerheten skulle försämras av att rätten till en fullständig prövning i högre instans begränsas, det tror Svea Hovsrätts president inte.

– Det är faktiskt så att i de flesta länder har man i dag ett slags filtermekanismer till överrätt och det har prövats av Europadomstolen och är helt i sin ordning, säger Fredrik Wersäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista