Al-Qaida-ledare tros ha dödats i drönarattack

1:45 min

En av al-Qaidas högsta ledare tros ha dödats vid ett amerikanskt raketanfall i Pakistan. Bara senaste veckan har runt 27 människor dödats i underrättelseorganet CIA:s anfall med förarlösa flygplan, eller drönare.

Det finns inga säkra bevis, men amerikanska källor säger att mycket tyder på att en man som beskrivits som al-Qaidas andreman, Abu Yahya al-Libi, dödades vid en drönarattack tidigt i går morse. Om det stämmer väntas det stärka den amerikanska uppfattningen att de kontroversiella drönarattackerna är centrala för att bekämpa terrorism.

Attacken genomfördes mot en by i Norra Wazirisistan i nordvästra Pakistan och runt 15 människor dödades.

Libi är, som det arabiska namnet anger, en libysk medborgare. Han beskrivs som al-Qaidas operativa chef och ansvarig för kontakter med al-Qaida-anhängare runt om i världen. Han har ofta synts i propagandavideor som riktat sig till en yngre publik.

Libi uppges ha haft mer formell religiös utbildning än både Usama bin Ladin och egyptiern Ayman al Zawahiri, som i dag är högste ledare för terrornätverket.

Libis status inom al-Qaida förhöjdes när han 2005 lyckades fly från amerikanska Bagram-fängelset i Afghanistan. Han har också överlevt tidigare drönaranfall, vilket gör att amerikanska källor nu är försiktiga med att tvärsäkert slå fast att han dödats denna gång.

Här i Pakistan resulterade de senaste dagarnas drönarattacker, som kom efter en tids uppehåll, i ett skarpt fördömande från regeringen, som uppmanar USA att omedelbart upphöra med anfallen. Enligt Pakistan drabbas ofta oskyldiga civila, och drönarna kränker landets suveränitet samt spär på anti-västliga stämningar och skapar fler terrorister.

Men drönarattackerna, som enligt tidningen New York Times godkänns i förväg i varje enskilt fall av president Barack Obama, bidrar enligt Washington till att kraftigt försvaga al-Qaida och talibanerna, och det finns inga tecken på att de kommer att minska.

Nils Horner, Islamabad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista