Stefan Ingves är positiv till ökad bankövervakning inom EU. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Ingves för gemensam bankövervakning i EU

1:30 min

Det blir allt mer tal om en gemensam finanspolitik inom EU för att rädda euron och de europeiska storbankernas förtroende. Sveriges riksbankschef Stefan Ingves är positiv.

Internationella valutafonden, IMF, uppmanar till en europeisk bankunion och enligt Wall Street Journal så vill nu Tysklands förbundskansler Angela Merkel införa en slags EU-myndighet som direkt övervakar Europas storbanker.

Sveriges riksbankschef Stefan Ingves välkomnar idén om ett gemensamt övervakningsorgan:

– Ja, det är ju åt den riktningen det rör sig självklart. Ju mer gränsöverskridande bankverksamhet vi har desto större behov har man av det, och ett exempel på en organisation som finns i dag är ju den europeiska systemrisknämnden där man diskuterar den typen av frågor, säger han.

Är det viktigt för Sverige att det blir mer gemensam övervakning?

– Ja, det är viktigt för Sverige eftersom Sverige har en stor banksektor som har mycket gränsöverskridande verksamhet och Sverige är en del av Europa. Vad som än sker i Europa påverkar oss på det ena eller andra sättet så visst är det viktigt för oss.

Vad tror du om en bankunion i hela EU?

– Det är svårt att avgöra vad man menar med bankunion. Att vi behöver en ökad europeisk tillsyn över banker tycker jag är ganska klart vid det här laget, och det har man också arbetat för när man har The European Banking Authority, Eba, men sedan vad det innebär därutöver när det gäller bankunion, om vi pratar insättarförsäkring eller någonting annat det är för tidigt att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista