Syrien kastar ut ambassadörer från västländer

Ger igen för syriska diplomater
1:30 min

Syrien deklarerar att ambassadörer från en rad västländer är "persona non gratae", icke önskvärda, i landet. Bland annat handlar det om ambassadörerna från USA, Storbritannien, Frankrike och Kanada, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sammanlagt är det 17 diplomater från en rad västländer och den viktiga grannen Turkiet som förklarats som icke önskvärda av det syriska utrikesministeriet. Med på listan finns även ambassadörerna från Italien, Spanien, Belgien, Bulgarien och Tyskland.

Men flera av dem har inte funnits i landet på länge. Exempelvis USA:s ambassadör och den brittiska ambassadpersonalen åkte hem för flera månader sedan av säkerhetsskäl.

Enligt det syriska utrikesdepartementet är det en direkt konsekvens av att flera länder gjorde samma sak med Syriens ambassadörer i förra veckan. De syriska diplomaterna kastades ut som en protest mot massakern på över 100 personer i Houla i slutet av maj.

Till skillnad från många andra stater håller Sverige fortfarande sin ambassad i Damaskus öppen. Utrikesminister Carl Bildt sa i förra veckan till Ekot att man valt att stanna kvar i Syrien då ambassaden har kontakter med oppositionen där.

Samtidigt har häftiga strider blossat upp i delstaten Latakia vid kusten i nordvästra Syrien, rapporterar Syrian Observatory for Human Rights.

Området har varit förhållandevis förskonat från oroligheter tills regeringsledda styrkor flög in med helikopter i ett flertal städer och drabbade samman med rebeller i vad som beskrivs som de allvarligaste striderna i området sedan upproret inleddes.

Turkiska myndigheter rapporterar att omkring 2 700 syrier har flytt över gränsen till Turkiet under de senaste fem dagarna. Över 27 000 syriska flyktingar befinner sig för närvarande i de läger som upprättats i framför allt Hatay i Turkiet, nära gränsen mot Syrien.

Syrien har i förhandlingar med FN gått med på att släppa in hjälparbetare till fyra våldsdrabbade områden: Daraa, Dayr al-Zawr, Homs och Idlib.

– Överenskommelsen träffades i Damaskus med regeringen, säger John Ging, chef för FN-organet Ocha, till Reuters.

Han vill dock inte säga hur många hjälparbetare som kommer att skickas till Syrien. FN uppskattar att minst en miljon människor är i behov av humanitär hjälp i landet.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".