Freddy Lie vid sin dotters grav i Halden. Elisabeth sköts ihjäl av Anders Behring Breivik. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Terroroffrens ersättning kan sänkas

1:17 min

Terroroffren i Norge ska tilldelas en mycket lägre ersättning för sveda och värk än vad målsägandebiträden kräver. Det anser Kontoret för brottsofferersättning som har tittat på några pilotfall för att bedöma hur stor ersättning som ska betalas ut.

Freddy Lie miste en dotter på Utöya och fick hem sin andra dotter svårt skottskadad och han tycker att ersättningsförslagen är ett hån.

200 000 till den som mist ett barn, 350 000 till den som fått livshotande skador på Utöya, är några av förslagen. Hälften och mindre än hälften av målsägandebiträdenas krav på 500 000 respektive 700 000 norska kronor.

För att förenkla ersättningsprocessen i terrormålet så har 13 piltofall valts ut och jämförts med tidigare rättsfall där personer mördats eller skadats.

Men Kontoret för Brottsofferersättning valde en lägre praxis än målsägandebiträdena och samtliga fall ska nu överklagas till Ersättningsstyrelsen i första hand och domstolen i sista hand.

I dag kom det också fram att tingsrätten förbereder sig på att domen mot Breivik kan bli försenad och har lagt in ett reservdatum den 24 augusti. Men för Freddy Lie spelar det ingen roll om domen kommer före eller efter årsdagen den 22 juli.

– Jag tror domen överklagas och då förbereder vi oss på en fortsättning i januari. säger Freddy Lie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista