En spindel som misstänks vara en ny art av tarantel i Assam i Indien, fotad förra veckan. Foto: Scanpix

Okänd art av giftspindel sprider panik i Indien

1:24 min

I Indien sprider en hittills okänd art av giftspindlar panik hos bybor. Minst två människor ska ha dödats hittills.

De är stora, håriga och de bits. Inte konstigt att något liknande panik sprider sig bland människorna i en avlägsen del av nordöstra Indien, sedan deras byar börjat invaderas av en spindelart de inte sett tidigare.

Spindlarna noterades först för ungefär en månad sedan i Tinsukia-distriktet, norr om Brahmaputra-floden i delstaten Assam, och sedan dess har de blivit fler och fler.

Ett tiotal människor rapporteras ha bitits och två ska ha dött, men det är osäkert om de dog av spindelbetten eller av behandlingen de fick efteråt av lokala medicinmän, som skar de bitna med rakblad för att få ut giftet.

Flera lokala spindelexperter, araknologer, som uttalar sig i indiska medier tror att det kan röra sig om en hittills okänd variant av tarantel.

– Det ser ut som en ny art, vi har inte kunnat identifiera den ännu, säger ekologen L R Saikia vid Dibrugarh-universitetet till nyhetsbyrån AP i dag.

Saikia, som besökt området och tittat på spindlarna säger att den här varianten, stor som ungefär en mans tumme, verkar ovanligt aggressiv med ett kraftigare bett än andra spindlar. Åter andra experter är skeptiska och tror att alltihop är ett exempel på masshysteri.

Nu har myndigheterna börjat spruta insektsgift i området, som har ungefär 100 000 invånare. Bybor har lampor tända på natten och vaktar sina hyddor mot spindlarna. Samtidigt säger myndigheterna att man börjat upptäcka spindlarna också söder om Brahmaputra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista