1 av 2
Margareta Olsson är ekologisk mjölkbonde utanför Alunda i Östhammarskommun.
2 av 2
I dag står hälften av alla mjölkkor i Sverige uppbundna när de inte är på sommarbete. Foto: Malin Olofsson/Sveriges Radio.

Veterinärförbundet: Släpp korna fria vintertid

3:13 min

Krav på lösgående mjölkkor i förslaget till ny djurskyddslag har skapat en konflikt mellan Lantbrukarnas riksförbund och Veterinärförbundet.

Det som är bra för djuren enligt Veterinärförbundet – är för dyrt för lantbrukare med få mjölkkor hävdar LRF.

Hälften av alla mjölkkor i Sverige står i dag uppbundna i stallarna förutom under sommarmånaderna.

Nu skuttar mjölkkorna ut på sommarbete. Rekordmånga – över 100 000 vuxna och barn – gav sig ut för att uppleva betesläppet på någon av de svenska mjölkgårdarna.

Kosläppen har blivit stora jippon med kanelbullar, musik och så klart – kall mjölk.

Men resten av året får mjölkgårdarna inte lika många besök – och då är det en helt annan verklighet för uppemot hälften av alla mjölkkor i Sverige.

– De har ett halsband runt halsen som sedan sitter fast i en annan rem i foderbordet. Svansarna sitter i svanshållare men det är mest för att de inte ska smutsa ner sig. De kan röra sig några decimeter fram och tillbaka men inte vända sig om, förklarar Margareta Olsson som driver ekologisk mjölkproduktion med 48 kor utanför Alunda i Östhammars kommun.

Vid nybyggen uppmuntrar mjölkbranschen till lösdrift i stallarna – det vill säga att korna hålls inomhus men kan gå runt i stallen utan att sitta fast med en rem runt halsen.

Och i förslaget till nya djurskyddslagen finns ambitionen att snabba på utvecklingen. Och det är bra anser Veterinärförbundet som också påpekar det i sin remiss till lagförslaget.

– Det är den fria rörligheten att kunna välja sin egen väg i livet för att använda det uttrycket. Men också att de får röra sin muskler gör att andning, matsmältning, muskulatur och skelett mår mycket bättre, så det är viktigt, säger Torsten Jakobsson som är ordförande på Svenska veterinärförbundet.

LRF hävdar att det finns olika sanningar kring detta?

– Det är ju så att det finns välskötta gårdar med uppbundna system där djuren mår bra, men det är ändå så att forskningen visar att lösgående system höjer välfärden för nötkreatur, säger Torsten Jakobsson.

Men Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som också är en remissinstans är negativa till lagförslaget. Att ställa krav på att djuren inte ska vara uppbundna skulle innebära att många stallar måste byggas om och det är för dyrt enligt LRF.

– Många små mjölkbönder som i dag har uppbundna system och som i dag bidrar till den svenska mjölkproduktionen i ganska stor utsträckning skulle tvingas lägga ned, säger Erika Brendov som arbetar med djurskyddsfrågor på LRF.

För mjölkbonden Margareta Olsson skulle det kosta runt nio miljoner. Tidigare har det varit svårt att få banklån.

– Det är svårt att veta om man får det att går runt och om det är någon som vill ställa upp med kapital. Vi vet inte riktigt vilket ben vi ska stå på, säger Margareta Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista