Ericsson spår en digital framtid för världen

"En global utveckling"
3:33 min

I en prognos som offentliggjordes i San Francisco i Kalifornien på tisdagen, gör telekombolaget Ericsson ett försök att beskriva den digitala utvecklingen fem år framåt. Och siffrorna i den är häpnadsväckande, säger chefen för Ericssons nätverksbolag, Johan Wiberg.

År 2017, om fem år, är hela världen uppkopplad. I stort sett.

85 procent kommer att kunna surfa och ladda ner text och bild, och även tala i telefon, med hög hastighet, 3G, och halva världen kommer då att ha ännu högre hastighet, 4G.

Smarta eller datorlika mobiltelefoner, som i dag i huvudsak finns i den rika industrialiserade världen, kommer att finnas också i nästan var mans och kvinnas hand i andra delar av världen.

Om fem år går tre miljarder människor eller halva jordens befolkning omkring och fingrar på pekskärmar och sugs in i en digital värld och riskerar att glömma sin närmaste omgivning. Den globala datatrafiken beräknas växa 15 gånger fram till slutet av 2017.

Redan i dag, under det första kvartalet i år, fanns det 6,2 miljarder mobilabonnemang.

– Vi har hittills haft en väldigt god träffsäkerhet när det gäller den här typen av prognoser så jag har lite svårt att se just nu vad som skulle kunna medföra att det här inte händer.

Kan inte en global ekonomisk kris dämpa tillväxten?

– Det går alltid att hitta eventuella negativa scenarior men om vi har en någorlunda mer normal utveckling så kommer det här att ske, och det är så kul att det är ett globalt fenomen. Det sker ju en enorm utveckling i Afrika, Asien och Latinamerika.

Forskare försöker nu få svar på frågan varför mänskligheten tycks ha ett omättligt behov av kommunikation. Prestigeuniversitet i USA undersöker frågan. Projektet kallas för "The signature of humanity", mänsklighetens signatur.

För Ericsson innebär prognosen nya möjligheter, säger Johan Wiberg.

– Vi har ju haft ett  väldigt lyckosamt 2011. Det är ju givetvis en utmaning men vi känner oss trygga vad gäller framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".