Maria Back-Nilsson, ensamstående adoptivmamma i Stockholm med sin adoptivson Hugo. Foto: Per Shapiro/Sveriges Radio

Internationella adoptioner minskar rejält

1:46 min

Antalet internationella adoptioner till Sverige minskade rejält under förra året. I synnerhet gäller det adoptionerna från Kina. Det visar nya siffror från SCB.

Maria Back-Nilsson i Stockholm hämtade sin lille Hugo från Kina för ett halvår sedan. Hon säger att hon bestämde sig redan när hon såg hans foto.

– Det var ett väldigt mysigt foto, där han tittar rakt in i kameran och ler, och han har så fantastiska ögon. Och då var det att, den här killen är min son, honom ska jag ha, säger Maria Back-Nilsson, ensamstående adoptivmamma i Stockholm.

Det vanligaste ursprungslandet för internationella adoptioner är alltjämt Kina, men antalet barn som kom till Sverige därifrån halverades förra året, jämfört med 2010.

Den stora skillnaden är att det inte kommer lika många flickor från Kina längre. Det säger Inga Näslund vid Adoptionscentrum i Stockholm.

– Det kommer ju från bondesamhället att man lämnade bort flickor. I dag i Kina är det ju många som inte är bönder, de bor i städerna, och då är det ju inte längre lika viktigt.

– Och när man fokuserar på särskilda behov, så lämnar man ju bort de barnen och spelar könet ingen roll, säger Inga Näslund vid Adoptionscentrum i Stockholm.

De barn som kommer från Kina i dag, är främst barn med särskilda behov. Hugo, som är tre år och kom från Kina för ett halvår sedan, har läpp-, käk- och gomspalt, vilket innebär att han behöver viss kirurgi och gå i talträning.

Men när jag träffar honom sitter han i knä och busar med sin mamma, Maria Back-Nilsson.

– Jag visste att jag skulle klara av det. Men det ska man säga, det är ju inte bara jag. Man måste ha ett nätverk runt omkring sig. Jag har min mor som är en fantastisk hjälp och jag har fantastiska vänner som ställer upp till 110 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista