Djurskyddsinspektören Eva Eriksmarck och lantbrukaren Magnus Claesson på hans gård utanför Västerås. Foto: Malin Olofsson/Scanpix.

Bönderna fruktar hårdare klimat med nya lag

1:57 min

Förslaget om ny djurskyddslag väcker oro inom Lantbrukarnas riksförbund för att klimatet mellan lantbrukare och djurskyddsinspektörer ska bli hårdare. LRF är kritiskt till förslaget om att det ska bli obligatorisk anmälningsplikt till polis och åklagarmyndighet om inspektören finner det befogat av djurskyddsskäl.

Det är djurskyddsinspektion på Magnus Claessons gård utanför Västerås och inspektören Eva Eriksmarck antecknar i sitt block. Hon frågar bland annat om vattentillgång och strö i stallen och tittar på djurens hull.

Det är trevlig stämning och allt är som det ska på gården där Magnus Claesson föder upp nötkreatur. Men det kan hända att det blir en hetsk stämning mellan bonde och inspektör, och det finns erfarenheter av både hot och våld.

– Det vanligaste är verbala hot och en hotfull stämning. Att man blir kallad saker som kanske inte är så trevliga till exempel, säger Eva Eriksmarck som är ordförande i djurskyddsinspektörernas riksförening.

Enligt förslaget till ny djurskyddslag som nu är ute på remiss ska inspektörernas anmälningsplikt skärpas. Det föreslås att det ska bli obligatoriskt att anmäla till polis och åklagarmyndighet när de finner det befogat av djurskyddsskäl. Men om det blir så och lantbrukarna oftare skulle kunna hamna hos polis och åklagare, finns det  risk för ett hårdare klimat vid inspektionerna, anser Erika Brendov som arbetar med djurskyddsfrågor på LRF.

– Med den formulering som utredaren har föreslagit så tror vi att det kommer bli så att inspektörerna anmäler vid lägre allvarlighetsgrad när de tycker att det är befogat av djurskyddsskäl. Att det kan vara mindre saker som anmäls till polis och åklagarmyndigheten, därför att inspektörerna vill göra sitt jobb på bästa sätt och är rädda att vara försumliga.

– Vi anser inte att det är att jobba på bästa sätt, att anmäla djurskyddsproblem som det är väldigt låg nivå på. Att anmäla det till polisen och åklagarmyndighet kommer att skapa ett system som inte kommer att gagna djurskyddet eftersom det kommer att bli ett sämre samarbetsklimat mellan myndigheter och djurhållare. Djurhållarna kommer att vara rädda och det kommer att skapa problem, säger Erika Brendov.

Men lantbrukaren Magnus Claessons känner sig lugn och konstaterar att han inte har något att dölja.

– Jag vill bara att djuren ska må bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista