1 av 2
Marcus Kotiaho är gruppchef vid Livgardet i Kungsängen.Foto: Mats Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Överste Joakim Martell. Foto: Mats Eriksson/Sveriges Radio.

Soldater förlorar rätten sova på jobbet

2:10 min

Försvarets anställda soldater får inte på sikt övernatta på sina regementen och det oroar nu soldater och officerare. Risken är att anställda soldater tvingas sluta om de inte får tag på billiga boenden, menar de.

Marcus Kotiaho är gruppchef vid Livgardet i Kungsängen.

– Jag tycker i grund och botten att det är väldigt synd att en så smal sak som en övernattningsmöjlighet ska göra att folk kommer att avsluta sin tjänstgöring här för att de inte har råd att skaffa boende här, i vårt fall Stockholm, säger Marcus Kotiaho.

– Kan man inte lita på sin arbetsgivare att den tar hand om en på bästa sätt möjligt, då blir folk missnöjda.

Ekot har tidigare berättat att fler soldater än vad försvaret räknat med har hoppat av. På Livgardet är soldater kritiska till att ledingen slagit fast att de inte får övernatta regementet från 1 december. Marcus Kotiaho bor egentligen i Värmland och vanliga soldater tjänar 16 300 kronor i månaden, den lönen räcker knappast till att skaffa bostad utanför regementet. Några har till och med diskuterat möjligheten att bo i tält.

Flera av Marcus Kotiahos vänner är oroade för om de kan fortsätta som soldater och även officerare har öppet ifrågasatt att soldaterna inte får bo på regementena - ett beslut som kommer från högsta försvarsledningen.

Men överste Joakim Martell vid Livgardet försvarar beslutet.

– Jag har väldigt svårt att se att vi ska skapa en situation där man kan bo i tolv år innanför ett staket som är bevakat av en vakt på ett logement. Det är inte det som är modellen, utan det är att anställda bor precis som andra - ute i samhället, säger Joakim Martell.

Marcus Kotiaho befarar att det blir en ond cirkel. Slutar soldater av bostadsskäl finns det risk att kollegor också slutar eftersom de arbetat länge ihop.

Men möjligen kommer det ändå finnas någon form av övernattningsplatser kvar från 1 december. Och på sikt kan det byggas nya bostäder utanför regementet för soldaterna.

Men boendet är inte enda problemet, som Marcus Kotiaho och andra soldater pekar på. De som övernattar på regementet har inga spisar utan bara mikrougnar, så det blir mycket frusen pizza.

– Det behöver man inte vara personlig tränare för att lista ut att det inte är bra för kroppen när man tränar så pass mycket som vi gör till vardags.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista