Solar Impulse strax efter starten från Madrid-Barajas flygplats. Foto: Alberto Di Lolli/Scanpix.

Solplanet har landat i Marocko

Det soldrivna flygplanet Solar Impulse landade sent på tisdagskvällen i Marocko efter att flugit från Spanien över Gibraltar sund. Resan var den första ett soldrivet plan gjort från en kontinent till en annan.

Bertrand Piccard landade Solar Impulse under fullmånen på Rabat Sale-flygplatsen i huvudstaden en halvtimme före midnatt lokal tid.

För två år sedan skrev solplanet historia genom att hålla sig i luften ett drygt dygn. Förklaringen till den prestationen var batterierna som laddades av solen under dagen och drev motorerna under nattens mörka timmar.

Solflygtekniken är ännu dåligt utvecklad jämfört med äldre, smutsigare varianter. Lastförmågan och hastigheten är blygsamma. Trots att Solar Impulses solcellsklädda vingspan motsvarar en jumbojets, är planet ensitsigt och kommer inte ens upp i 100 kilometer i timmen.

Men för Bertrand Piccard är symboliken det viktiga. Hans mål är att visa att det går att flyga utan fossila bränslen.

Piccard är redan tidigare känd för sina äventyrliga flygturer. 1999 blev han först med att flyga en luftballong jorden runt. Tanken är att om några år runda planeten även med Solar Impulse.

Förkärleken för luftburna farkoster går i arv i släkten Piccard. Bertrands farfar Auguste slog höjdrekord med ballong på 1920-talet - och har stått modell för Tintinskaparen Hergés professor Kalkyl.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista