Guvernör Scott Walker reagerar efter beskedet om att han segrade i extravalet. Foto: Morry Gash/Scanpix.

Walker sitter kvar som guvernör i Wisconsin

Kan stärka republikanernas aktier inför presidentvalet
1:14 min

Det uppmärksammade omvalet i Wisconsin i USA i går ledde till att den republikanska guvernören Scott Walker sitter kvar på sin post efter en klar seger.

Det har bara hänt två gånger i USA:s historia att en guvernör avsatts under valperioden så det skulle ha varit en sensation om Scott Walker hade förlorat men hans vinst var mer övertygande än vad man hade kunnat vänta sig.

– Vi har visat Wisconsin, USA och hela världen att väljarna vill ha politiker som fattar tuffa beslut, sa Walker i sitt segertal.

Omvalet kom till efter att Walker förra året drev igenom en rad kontroversiella lagar som bland annat begränsade de fackliga rättigheterna för offentliganställda - vilket ledde till jättelika protester - men valet visar att guvernören har en klar majoritet av väljarna med sig på sin politik.

Många demokrater är bittra och hävdar att Walker i praktiken köpt sin valseger genom att han hade en kampanjkassa som var sex-sju gånger större än demokraternas, varav en stor del kom från kapitalstarka grupper utifrån Wisconsin.

Valet har fått betydelse långt utanför delstaten, andra guvernörer kan nu få råg i ryggen att genomföra samma konservativa politik som Scott Walker stått för.

Det kan också stärka republikanernas aktier inför presidentvalet i höst. Wisconsin kommer att vara en viktig vågmästarstat i det valet och demokraternas genomklappning kan ses som ett dåligt tecken för dem, samtidigt visade en valundersökning i Wisconsin att en klar majoritet av dem som röstade föredrar Barack Obama som president före republikanen Mitt Romney - trots guvernör Walkers vinst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".