1 av 10
En man och en kvinna tittar på när Venus passerar solen vid ett observatorium i Sydney i Australien. De har särskilda glasögon på sig för att skydda ögonen mot det starka solljuset. Foto: Rob Griffith/Scanpix
2 av 10
En fiskmås slötittar på venuspassagen från en lyktstolpe i Malmö på nationaldagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
3 av 10
Människor har samlats vid Observatorielunden i Stockholm för att beskåda Venuspassagen. Foto: Anna Westrin/Privat.
4 av 10
Solen stiger upp över Östersjön samtidigt som planeten Venus passerar. Foto: Michael Probst/Scanpix.
5 av 10
Venus visar sig som en siluett framför solen. Bilen är tagen i Tysklands huvudstad Berlin. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.
6 av 10
En fågel flyger in för att landa på toppen av Taj Mahal i Indien samtidigt som man ser planeten Venus passera framför solen. Foto: Kevin Frayer/Scanpix.
7 av 10
Planeten Venus passerar solen i ett lite disigt Sydney i Australien. Foto: Rob Griffith/Scanpix.
8 av 10
Ett barn med speciella glasögon som skyddar ögonen från det starka solljuset tittar på när planeten Venus passerar solen vid ett observatorium i Sydney i Australien. Foto: Rob Griffith/Scanpix.
9 av 10
En man i Saudiarabiens huvudstad Riyadh tittar på det astronomiska fenomenet med skyddande glasögon. Foto: Hassan Ammar/Scanpix.
10 av 10
Sanna Lengholm tittar på solen och Venus från Observatorielunden i Stockholm. Foto: Anna Westrin/Privat.

Venuspassagen beskådat runt om i världen

Venuspassage blev folkfest
3:57 min

Under natten och morgonen har människor runt om i världen samlats för att titta på det astronomiska fenomenet när planeten Venus långsamt har passerat framför solen.

Hundratals personer hade samlats vid Observatoriet på Observatoriekullen i centrala Stockholm för att titta på fenomenet, en av dem var Anna Westrin.

– Det var trevligt och väldigt mycket folk där, förvånansvärt många människor som kommit upp dit.

Såg du någonting?

– Haha, nej, solen gick i moln precis när vi kom upp, men vi gick upp och kollade i teleskopet ändå. Man såg en kyrkklocka, den var fin.

Blev det en besvikelse?

– Nej, det tycker jag inte. De hade kopplat upp livestreaming från Hawaii, från deras teleskop där, så det var jättehäftigt ändå. Det var en upplevelse att stå där och få kontakt med alla människor som kommit dit, det kommer att vara minnet, säger Anna Westrin.

Det är Stockholms amatörastronomer som arrangerar och berättar för besökarna om fakta kring Venuspassagen och andra intressanta rymdfenomen.

Anna Westrin och hennes kamrat Sanna Lengholm hade planerat att titta på Venuspassagen sedan två månader tillbaka.

- Folk är sådana nördar och det är så härlig atmosfär där omkring att bara det var en upplevelse. Och att gå upp så tidigt på morgonen. Man såg inte jättemycket, det var en kyrkklocka precis mitt för solen, men det var ändå jättemolnigt så jag tror jag får föreställa mig den där bilden istället och jag har ju ändå varit uppe och tittat i teleskopet, berättar Sanna Lengholm.

Den så kallade Venuspassagen har haft stor betydelse för astronomins utveckling.

Senast planeten Venus passerade rakt mellan jorden och solen var i juni 2004. Nu dröjer det över 100 år till nästa tillfälle.

Ekot

Fakta: Venuspassagen

Venus kallas ibland för jordens systerplanet, men är långt ifrån beboelig. Atmosfären består av koldioxid och där finns också tjocka moln med svavelsyra. På Venus yta är det 482 grader varmt.

På grund av ljusstyrkan är Venus den första himlakropp som syns på kvällen och den sista som försvinner på morgonen. Planeten kallas ofta både morgon- och aftonstjärnan.

För att titta direkt på Venuspassagen krävdes speciella glasögon som används vid solförmörkelser eller svetsglasögon. Ett modernare sätt var att se någon av alla webbsändningar som följer passagen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".