Svenska kärnkraftverk kan drivas till 2045

2:25 min

Efter de omfattande renoveringar som just nu pågår av svenska kärnkraftverk kan de fortsätta att drivas ända fram till år 2045, även om det inte skulle byggas några nya reaktorer. Kärnkraftindustrin satsar just nu stora pengar på de tio reaktorer som är igång.

– Svensk kärnkraftindustri investerar ungefär 50 miljarder kronor i höjd säkerhet, förlängd livslängd och höjd effekt, i den befintliga kärnkraftflottan, säger Ingemar Engkvist, VD för Eon Kärnkraft.

50 miljarder kronor är ungefär lika mycket som det skulle kosta att bygga en helt ny kärnkraftreaktor. Och så mycket satsar alltså kärnkraftindustrin i Sverige under en tioårsperiod, på att rusta upp de tio reaktorer som i dag är igång.

Förhoppningen är att de därmed ska få en livslängd på 60 år. Det betyder att den allra äldsta reaktorn skulle tas ur bruk 2032, medan de två modernaste reaktorerna, Forsmark 3 och Oskarshamn 3, skulle kunna vara i drift till 2045.

Forskningschefen på Fortum, Göran Hult, tror att reaktorerna kommer att drivas hela sin livslängd, om det inte hinner byggas nya reaktorer innan dess.

– Jag är övertygad om att F3 och O3 kommer att gå alla sina 60 år. Sedan är det naturligtvis så att O1 är en liten reaktor. Om man finner en möjlighet att bygga en ny, lite större reaktor så kanske den kan vara i drift tidigare. Samtidigt rinner ju tiden undan, det är ju inte så många år kvar att fatta beslut, så jag tror att de går sina 60 år.

En så lång livstid på de nuvarande reaktorerna stämmer väl överens med vad Energimyndigheten gjorde beräkningar om för fem år sedan. Och nu är alltså det omfattande moderniseringsprogrammet i full gång.

Efter att renoveringarna är gjorda kommer reaktorerna att kunna producera mer energi än de gjorde tidigare. Frågan som ibland ställs är om det skulle gå att fortsätta byta ut en del i taget och därmed renovera närmast i det oändliga. På så sätt skulle man kunna undvika den politiskt känsliga frågan om man ska bygga nya reaktorer.

Men Ingemar Engkvist tror inte på en sådan utveckling.

– Teoretiskt sett är det väl möjligt att göra på det viset, men praktiskt och tekniskt ekonomiskt blir det väldigt svårt. Den svenska kärnkraftflottan kommer att ha ett slut någon gång och jag ser det som väldigt osannolikt att vi kommer att driva de här anläggningarna avsevärt vidare än 60 år.

Ci Holmgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista