Tysklands näst största bank Commerzbank fick i dag sitt kreditbetyg sänkt. Foto: Michael Probst/Scanpix.

Sänkt betyg för tyska och österrikiska banker

1:40 min

Flera tyska banker fick i dag sina kreditvärderingsbetyg sänkta. Att även tyska banker får sänkta betyg ses som ett tecken på att den europeiska skuldkrisen blir att djupare.

Det är kreditvärderingsföretaget Moodys som beslutat att sänka kreditbetyget för sex tyska banker, däribland landets näst största bank Commerzbank.

Övriga banker som drabbas av detta öde i Tyskland är Dekabank och DZ Bank plus tre regionala banker.

Anledningen är enligt Moodys att dessa banker har fått ett sämre utgångsläge när det gäller att hantera den allt djupare europeiska skuldkrisen. Visserligen ligger samtliga nu nedvärderade tyska banker kvar på Moodys högsta skalan, A, men har fått sämre betyg på denna A-skala.

Commerzbank till exempel går från betyget A2 till A3 och Moodys ändrar också bankens framtidsutsikter från stabila till negativa.

Moodys betyg för Tysklands största bank Deutsche Bank dröjer dock.

Dagens nedgradering är en del av Moodys arbete att utvärdera över 114 europeiska banker och sämre kreditbetyg gör det oftast dyrare för banker och länder att låna pengar.

Tidigare har Moodys sänkt betygen för 16 spanska banker och 26 italienska. I dagens beslut drabbas även flera ledande österriska banker, som enligt Moodys har risker med sina enorma investeringar i flera östeuropeiska länder.

Men att nedgraderingstrenden nu även når det ekonomiskt starka Tyskland är ett bevis för att de europeiska politikerna fortfarande inte är en trovärdig lösning av skuldkrisen på spåren.

Men trots nedgraderingen av de tyska bankerna så slår Moodys fast att de tyska bankerna ändå har ett stabilare utgångsläge än många andra länders.

Detta tack vare förhållandevis bättre tysk inhemsk ekonomi med t ex lågarbetslöshet och förhållande vis låg skuldsättning bland hushållen.

(TT-Reuters)

Fakta: Moodys

I Tyskland handlar det om Commerzbank, Deka Bank, DZ Bank, LBBW, Helaba och Nord LB.

I Österrike sänks betygen för Erste Group Bank, Uni Credit Bank Austria samt Raiffeisen Bank International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista