Sverige måste importera allt mer sopor

2:10 min

Svenska fjärrvärmeverk investerar många miljarder på att bygga anläggningar för avfallsförbränning, trots att det redan är brist på råvaran, avfall. Det kan leda till att Sverige får importera sopor i decennier.

– Vi har en överkapacitet och det finns energiföretag som planerar för ytterligare kapacitet. Varför gör man det?  Jo, det måste ha att göra med att man ser avfallet som ett intressant bränsle. Inte i första hand det avfall som finns i Sverige, utan det avfall som finns i andra länder. Det är bakgrunden, säger Weine Wiqvist, vd på branschföreningen Avfall Sverige.

Just nu finns ett 30-tal energianläggningar som eldar hushållsavfall. De bränner omkring 5,5 miljoner ton per år.

Men intresset för att bygga ut avfallsförbränningen är stort. Om alla de planerade förbränningsanläggningarna byggs kommer Sverige om sex till åtta år att kunna bränna 30 procent mer sopor än i dag. 

Enligt Avfall Sveriges prognos kommer det att behöva importeras omkring 1,6 miljoner ton sopor som bränsle till de svenska avfallspannorna. Samtidigt som värmeverken för decennier framåt investerar för avfallsförbränning, så strider det mot både  EU:s och Sveriges planer för avfallshantering.

De säger att man ska försöka alstra mindre avfall redan från början, och källsortera mera för att återvinna det mesta till råvara.

– Det här är inte den utveckling vi egentligen se framför oss och det är vi väldigt tydliga med i den nationella avfallsplanen. Det är återanvändning, materialåtervinning och förebyggande av avfall som gäller, säger Catarina Östlund, Naturvårdsverket.

Men på kort sikt är Avfall Sverige och Naturvårdsverket överens om att det kan vara bättre att frakta avfall till och med långa sträckor för att bränna, än att lägga det på soptipp, som man fortfarande gör i många länder.

– Det här avfallet läggs på deponi till helt ingen nytta. När du bränner avfallet får du både värme och elektricitet. Men samtidigt är det stora anläggningar som kostar mycket pengar och som står där och behöver avfall. Så det vill till att det blir långsiktigt i det långa perspektivet.

– Framöver hoppas vi verkligen på att det inte ska gå så mycket avfall till förbränning utan vi ska ta hand avfall på ett mycket bättre sätt, säger Catarina Östlund.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista