Nytt EU-förslag för att rädda banker

EU-kommissionen vill undvika framtida utryckningar med skattepengar för att rädda kollapsande banker. I stället för så kallade bail-outs är det bail-ins som gäller framöver.

EU-kommissionären Michel Barnier presenterar förslaget på onsdagen. Bland annat ska långivare kunna tvingas gå med på nedskrivningar av sina fordringar eller att få dem utbytta mot aktier.

Sparares pengar kommer dock att vara skyddade.

Michel Barniers förslag för hur krisbanker ska räddas har emotsetts med spänning, men det är risk för att de som hade hoppats på en lösning på den akuta krisen för spanska banker blir besvikna, liksom de som förespråkar en EU-täckande bankkrisfond och en gemensam insättningsgaranti för att förhindra att sparare i krisländer tar ut sina besparingar i panik.

Barniers förslag är mer som ett embryo till en sådan heleuropeisk lösning, ett första steg.

Varje EU-land kommer att ha sin egen fond som bankerna måste betala in till, i stil med den svenska stabilitetsfonden och insättningsgarantifonden.

Nytt är att de nationella fonderna kan bli skyldiga att låna till andra länders fonder om det skulle behövas. Men det förslaget lär mötas av kritik från en del medlemsländer.

Ett nytt instrument blir så kallad bail-in, där fordringar skrivs ner eller byts mot aktier enligt en uppgjord turordning för olika typer av kapital.

För att bankerna ska få chans att anpassa sin kapitalstruktur börjar reglerna att gälla först 2018.

Det kommer inte att vara förbjudet för stater att använda skattepengar för att rädda systemviktiga banker, men hela förslaget bygger på att det ska kunna undvikas.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".