Om det skulle visa sig att minkarna får det sämre av att vara två istället för tre i varje bur är Jordbruksverket beredd att ompröva beslutet. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix.

Minkuppfödarna: Nya reglerna sämre för djuren

1:51 min

Nya regler som ska göra att landets minkar får det bättre riskerar att få motsatt effekt menar branschen. Enligt nya reglerna får det bara vara två minkar i varje bur till skillnad från i dag då det får vara tre.

– När man har två minkar i varje etagebur uppstår en revirsituation där det starkaste djuret tenderar att tränga upp den svagare i överburen och den starkaste lägger beslag på maten och den svaga får ingenting, säger Johan Dalén, vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares riksförbund.

Efterfrågan från framförallt Kina gör att landets drygt 70 minkfarmare just nu upplever bättre lönsamhet än någon gång tidigare. Samtidigt kommer det från och med första juli ställas betydligt högre krav på minkarnas miljö.  Större burar med etage och minst två saker som minkarna kan leka med är några av förändringarna.

– Det finns mycket ändringar som innebär sämre förutsättningar rent ekonomiskt. Men vi har valt att bara titta ur djurhälsoaspekten och då är det detta som är vår stora oro, säger Johan Dalén.

Helena Kättström är enhetschef  på Jordbruksverket  och förklarar varför hon tycker det max bör vara två minkar i varje bur.

– Vi ser att det finns risk för fler bitskador om de är för många och sedan är det ju så att med färre minkar i en bur har de bättre möjlighet att röra sig.

Om det skulle visa sig att minkarna får det sämre av att vara två istället för tre i varje bur är Jordbruksverket beredd att ompröva beslutet.

– Är det så att det visar sig väga över åt andra hållet än den bedömning vi har gjort är vi beredda att se över detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista