6 juni med kungligheter och nya medborgare

2:23 min

I dag firas Sveriges nationaldag på olika platser i landet. I många kommuner kommer de som blivit svenska medborgare under förra året att hälsas välkomna och kungafamiljen har som vanligt en hektisk dag.

Nationaldagen firas till minne av att Gustav Vasa utropades till kung år 1523, Sverige blev en självständig stat och regeringsformen undertecknades, inte samma år, men samma dag, den sjätte juni.

I dag skriver folk på sociala medier skriver om vad de tycker är bra med Sverige: världens lägsta mödradödlighet, åkerbär, älgstek, allmansrätten och offentlighetsprincipen till exempel.

Kungafamiljen har som vanligt en hektisk dag fylld av firande runt om i landet. Klockan 10 öppnas portarna till Slottet av prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.

Kungen och drottningen deltar i Visbys nationaldagsfirande, innan de återvänder till Stockholm för att tillsammans med resten av familjen åka kortege i häst och vagn från Kungliga slottet till Skansens nationaldagsfirande klockan 18.

I många kommuner kommer de som blivit svenska medborgare under förra året att hälsas välkomna. I Malmö hälsas till exempel förra årets 280 nyblivna svenska medborgare välkomna på Malmö opera av prins Daniel.

TT/Ekot

Hela Sveriges firande

Fakta: Nationaldagen

Den 6 juni är sedan år 1983 Sveriges offentliga nationaldag. Samma dag år 1523 valdes Gustav Vasa till svensk konung av en riksdag i Strängnäs. Den 6 juni antogs 1809 års regeringsform i Sverige. Svenska flaggans dag, som firades för första gången 1916, infaller den 6 juni.

Redan 90 år innan Sverige fick sin nationaldag firades den 6 juni med en stor flaggfest på Skansen i Stockholm. 2005 blev nationaldagen helgdag i Sverige.

Källor: Nationalencyklopedin och Rikskommittén Sveriges nationaldag (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.