Breivik kallades "avskyvärd, ynklig och onorsk" av Fremskrittspartiets Jan Simonsen. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix.

Breivik surnade till i rätten – och kallades "ynklig"

Efter att Breivik fått en rad frågor om datorspelet World of warcraft blev han sur och vägrade svara på frågor.

– Nu stänger jag av mikrofonen. Du kan ställa frågor, men jag kommer inte att svara mer, sade Breivik enligt NTB.

Åklagaren hade då undrat över Breiviks omfattande spelande — bland annat lär han ha ägnat närmare sju timmar om dagen åt datorspelet.

– Du försöker förlöjliga mig, och det respekterar jag. Jag skulle ha gjort samma sak om jag var du. Men jag tänker inte spela med, sa Breivik.

Tidigare under dagen hade Jan Simonsen, för detta stortingsledamot för Fremskrittspartiet, Frp, kallats av försvaret för att bland annat kunna ge stöd åt Breiviks syn på att den politiska yttre högern är diskriminerad i Norge. Men Simonsen inledde sitt vittnesmål på onsdagen med hårda angrepp på den åtalade terroristen.

– Det är han som är förrädaren mot norska värden och kultur. Det är inte i enlighet med norska värderingar att ta livet av 77 människor för att man inte får in insändare, sade Simonsen.

– Han är avskyvärd, ynklig och onorsk, med sina intoleranta och omänskliga handlingar.

Simonsen kom dock också med exempel till stöd för Breiviks diskrimineringslinje.

– Tidningen VG hade ett antal stora artiklar precis inför valet – då Frp hade mycket bra opinionssiffror – om hur osammanhängande partiprogrammet var och hur dyr Frps ekonomiska politik skulle bli. En annan artikel handlade om hur statsbudgeten skulle se ut med Frps politik. Det var så nära inpå valet att det inte var möjligt att hantera de skadliga effekterna, sade Simonsen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".