1 av 2
"Jag har inte vågat hoppas tidigare på att det kommer en lösning", säger Maria Cavalli i skånska Jonstorp Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio. Foto: Privat
2 av 2
Maï Panchal från LECMA, som på Europanivå finansierar forskning mot Alzheimers sjukdom. Foto: Rodolphe Fouillot.

Framsteg i kampen mot alzheimer väcker hopp

1:50 min

Anhöriga till alzheimersjuka reagerade med glädje på svenska forskares rapporter om framsteg i jakten på ett vaccin mot den svåra demenssjukdomen.

– Jag grät faktiskt en liten glädjetår. Jag har inte vågat hoppas tidigare på att det kommer en lösning, nu känns det som att det är på gång, säger Maria Cavalli i skånska Jonstorp, som har flera nära släktingar som insjuknat i Alzheimers sjukdom.

En svensk forskargrupp har tagit fram ett slags provvaccin mot Alzheimers sjukdom. Ämnet har visat sig kunna aktivera immunförsvaret mot det äggviteplack som skadar hjärnan – utan att samtidigt ge några allvarliga biverkningar.

Ett sådant sätt att få kroppen själv att besegra sjukdomen kan bli billigare och mer permanent än de mediciner man försöker ta fram i laboratorier.

– Den aktiva vaccineringen som vi ger, där behöver man kanske bara ge tre, fyra injektioner och sen ska vi förhoppningsvis ha livslångt skydd, säger forskningsledare Bengt Winblad från Karolinska institutet.

En demensexpert som inte arbetat med studien vill betona att det ännu dröjer många år innan något vaccin kan bli tillgängligt, och att det är oklart vilken effekt det får.

– Det är ju glädjande att man har kunnat få fram ett vaccin som inte har allvarliga biverkningar. Därifrån till att tro att detta kommer att lösa Alzheimers gåta, dit är steget mycket långt, säger Yngve Gustafson vid Norrlands universitetssjukhus.

Från internationellt håll får den svenska studien försiktigt beröm.

– Jag tycker den är lovande, men det är synd att det bara var en svensk testgrupp, säger neurobiokemisten Maï Panchal, som baserad i Paris samordnar europeisk finansiering av alzheimerforskning.

Men för Maria Cavalli, vars farmor, pappa och farbror alla drabbades av alzheimer i unga år, har de nya rönen dämpat en gnagande oro.

– Tidigare har jag tagit forskningsnyheter kring det här med en nypa salt, men nu känns det som att det finns hopp, säger Maria Cavalli.

Nu inleds fas två och tre av utprövningen av vaccinet, där hundratals patienter från olika länder ska delta.

Målgruppen för vaccinet är sedan i första hand nyinsjuknade patienter, i Sverige cirka 20 000 personer om året.

Om fem-sex år kan ett vaccin vara färdigt, men även om framtagningen huvudsakligen varit svensk kommer landstingen att få köpa preparatet av det schweiziska läkemedelsbolag som finansierat forskningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista