ECB-chefen Mario Draghi. Foto: Scanpix

ECB griper inte in i eurozonen

Har räddat eurozonen en gång
1:40 min

Krisen inom eurozonen blir allt djupare. Många hade ställt sitt hopp till dagens möte med Europeiska centralbanken, ECB. Men ECB-chefen Mario Draghi gjorde alla hoppfulla besvikna. Banken kommer inte i nuläget att göra nåt för att mildra effekterna av den fördjupade krisen.

Europeiska centralbanken kan trycka hur mycket pengar som helst. Den skulle kunna undanröja de omedelbara hoten mot till exempel de spanska bankerna som är på väg att få slut på pengar. En spansk bankkollaps är  just nu det stora hotet mot världsekonomin och på sikt mot eurozonens framtid.

Många investerare och politiker hade inför dagens möte med ECB hoppats att banken skulle kliva in och agera brandkår mot den ekonomiska krisen, i ett läge där de politiska systemen i Europa uppenbarligen inte klarar av att lösa problemen själva.

Men en centralbank ska vara självständig, det är själva grundidén med en oberoende centralbank. Den ska inte låta sig lockas att utföra politiska order som syftar till att lugna väljare.

Faktum är att ECB redan har räddat eurozonen en gång. För några månader sedan lånade den ut obegränsat med pengar till europeiska banker. Det gav tid till krisbekämpningen inom eurozonen. Men nu börjar dom effekterna klinga ut.

Nu har handlingsförlamade politiker och nervösa investerare hoppats att ECB ska gripa in igen, antingen genom att sänka räntorna eller att ge nya lånelöften.

Men de blev inte bönhörda. ECB höll i dag räntan oförändrad och inga mer nödinsatser utlovades. ECB-chefen Mario Draghi var kompromisslös.

– Jag anser inte att penningpolitiken ska ersätta bristen på handlingskraft hos andra institutioner, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".