Anders Härnbro (S) kommunstyrelsens ordförande i Finspång

Ekonomiskt tufft för mellansvenska bruksorter

1:40 min

Sveriges småstäder avfolkas i högst takt i Europa och enligt intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting är det bruksorterna i Mellansverige som har det tuffast ekonomiskt.

I bruksorten Finspång i Östergötland har man lyckats vända avfolkningstrenden, men till ett högt pris.

Socialdemokratiske kommunalrådet Anders Härnbro förklarar de senaste kommunalskattehöjningen.

– Det hänger i hop med de ökade kostnaderna lokalt, men också satsningarna som gjorts på det stora badhuset och liknande. De delarna tillsammans gör att vi har fått en ändrad bild av vad Finspång är.

Trots att teknikkonglomeratet Siemens storsatsat i Finspång de senaste fem åren, och nu har över 2 800 anställda, blöder kommunen ekonomiskt. Ökade kostnader för försörjningsstöd och satsningarna på att locka till sig nya invånare har gjort att kommunen under de senaste tre åren har höjt skatten två gånger.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting tvingades 25 kommuner höja sin kommunalskatt i fjol. Allra hårdast anser man att just bruksorterna har det ekonomiskt.

I Finspång har man satsat över 180 miljoner kronor på ett nytt äventyrsbad för att locka till sig nya invånare och besökare, och det har blivit en succé säger Marie Ramberg som är föreståndare för simhallen.

– Det är väldigt populärt vi har haft väldigt mycket besökare utifrån också. Det är hörsägen. De hör talas om badhuset i Finspång och återkommer för att det är så trevligt här.

Men ingenjören Susanna Hjerpe som började på Siemens i september i fjol och pendlar från Norrköping har inga planer på att flytta till Finspång.

– Nej, den tanken har inte slagit in. Vi trivs så bra där vi bor nu. Till slut blir nog barnen stora och då flyttar vi in till stan i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista