Läkemedelsföretag rapporterade inte biverkningar

1:33 min

Läkemedelsföretaget Roche har missat att rapportera medicinska biverkningar av läkemedel. Det rör sig om 35 mediciner som säljs i USA och Europa.

Enligt det brittiska läkemedelsverket MHRA kan det röra sig om uppemot 100 000 biverkningsrapporter.

– Vid en inspektion som den engelska läkemedelsmyndigheten gjorde i våras så upptäckte man att det fanns rapporter som inte hade förts till läkemedelsmyndigheterna, säger läkare Jane Ahlqvist Rastad på Läkemedelsverket.

Det rör sig om uppemot 100 000 biverkningsrapporter som det schweiziska läkemedelsföretaget Roche missat att rapportera till lokala och globala myndigheter. Framför allt biverkningar orsakade av 35 olika mediciner som skrivits ut i samband med cancerdiagnoser. Alla mediciner är välkända och säljs även i Sverige och andra europeiska länder.

– Det stora mängden rapporter kommer från ett så kallat callcenter som så vitt vi har förstått hanterar förfrågningar från patienter och försäkringsärenden. Där har man även registrerat biverkningar.

Roche läkemedel Sverige vill inte kommentera uppgifterna men bekräftar i ett pressmeddelande att det finns biverkningsrapporter som inte rapporterats till lokala och globala hälsomyndigheter. Företaget skriver också att medicinerna är välkända på marknaden och uppfyller kraven för gällande lagstiftning.

Nu ska en utredning på europeisk nivå visa hur Roche agerat i samband med de uteblivna biverkningsrapporterna.

– Hur man ska titta på den typ av information som man får från den typen av callcenter, det känner inte jag till att man har en klar bild av, säger Jane Ahlqvist Rastad på Läkemedelsverket.

Duraid al-Khamisi

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista