Olga Mykkailovska och Kate Kondachkova bor i Kiev. Foto: Lotta Myhrén/Ekot

Kievs skolor slutar tidigare för fotbolls-EM

2:05 min

Det väntas bli stor publikfest i Ukrainas huvudstad Kiev, där Sverige spelar alla sina gruppspelsmatcher. För att så många som möjligt ska få boende har flera av Kievs skolor slutat en månad tidigare än vanligt för att studentrummen ska kunna hyras ut till besökare.

Många tusen kommer besöka Kiev under fotbolls-EM, här spelas det tre gruppspelsmatcher, en kvartsfinal och så finalen den 1:a juli. Det talas om upp mot 800 000 turister, och därför behövs det boenden.

Det har byggts nya hotell, andra hotell har rustats upp och privatpersoner hyr ut sina lägenheter.

För att skapa ytterligare boenden har skolorna stängt en månad tidigare än vanligt, så att studentrummen, som studenter från andra delar av Ukriana vanligtvis bor i, ska kunna hyras ut till besökare, säger Kate Kondachkova och Olga Mykkailovska.

– Men det är lite jobbigt för vi får mindre tid att plugga till slutproven, säger de.

EM spelas i både Ukraina och Polen, hälften av matcherna i respektive land, förutom Kiev är de ukrainska orterna Lviv, Donetsk och Charkiv.

Just nu pågår förberedelserna för fullt, kring Olympiastadion i Kiev är det fortfarande en byggarbetsplats och huvudgatan här har stängts av för trafik och kommer fungera som en samlingsplats för tillresta fans.

Men samtidigt som det kommer att bli en folkfest är det många som väljer att lämna Kiev under EM.

Helen Sadcha, som studerar här säger att det egentligen var ganska skönt att de slutar skolan en månad tidigare, det innebär en extra månads ledighet och så slipper de trängas med turister samtidigt som de pluggar för slutproven.

I hennes grupp på universitetet är intresset för fotboll inte så stort så tre månaders ledighet ser både hon och de andra i gruppen fram emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista