1 av 3
Nasrullah Bangulzai leder gruppen "Voice for Baloch missing persons". Hans mål är att få människor i hemliga fängelser fria. Flera i hans grupp har dödats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 3
Navi Pillay från FN. Foto. Scanpix
3 av 3
Amna Masood Janjuas man Ahmad förvann 2005. Hon tror han hålls av Pakistans säkerhetstjänst. Nu leder hon en grupp för anhöriga till hundratals andra försvunna. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Hundratals försvunna fångar i Pakistan

Amna i Pakistan: "Jag träffar honom i mina drömmar"
2:17 min

I Pakistan saknas hundratals människor som tros hållas fängslade i hemlighet av landets säkerhetsstyrkor, enligt människorättsgrupper. En del har varit försvunna i flera år.

--  Det är som att de tagit mitt liv ifrån mig, säger Amna Masood Janjua tårögt.

Ända sedan hennes man Ahmad försvann 2005, hon är säker på att han hålls av den pakistanska säkerhetsapparaten, har hon kämpat för att han ska få komma hem.

Hon säger att hon inte vet varför han greps, att han inte var någon terrorist.

Janjua leder nu en organisation som kämpar för hundratals andra människor som också försvunnit, något hon blivit internationellt uppmärksammad för.

– Vi är som en familj. Jag vet deras smärta, de vet min, säger hon.

– Tillsammans lovar vi varandra att fortsätta vår kamp.

I morgon avslutar FN:s människorättskommissionär Navi Pillay ett fyradagars besök här i Pakistan där just de försvunna står högt på dagordningen.

Olika människorättsgrupper kräver att de som hålls i hemliga fängelsen måste ställas inför rätta eller släppas fria. Jag träffar Nasrullah Bangulzai, som leder en grupp för anhöriga till dem som försvunnit i provinsen Balochistan.

Bangulzai, vars farbror greps och försvann för flera år sedan, säger att läget blivit värre sedan år 2008 när Pakistan fick en demokratiskt vald regering.

Tidigare greps politiska aktivister men släpptes sedan, nu försvinner de eller dödas och deras kroppar dumpas för att skrämma andra.

Pakistans militär förnekar att dess säkerhetstjänster ligger bakom förvinnanden och anklagar människorättsgrupper som Human Rights Watch och andra för att ägna sig åt en orkestrerad kampanj mot militären.

Bangulzai säger att han hotats till livet av företrädare för säkerhetstjänsterna om han fortsätter sin aktivism för de fängslade.

– Jag bryr mig inte om riskerna, även om flera i min grupp redan dödats. Våra kära saknas och ingen kan förstå smärtan de känner, säger han.

Amna Masood Janjua säger att det enda som nu ger henne en liten strimma av hopp är att  en del medlemmar av parlamentet och Pakistans högsta domstol börjat engagera sig i de försvunnas öde, och enträget kräver svar från militären.

Även om en del tror att hennes man är död säger Janjua att hon hört av källor inom militären att han lever.

Hon vaknar ibland och har träffat honom i sina drömmar.

– Han är så levande, och så verklig. Då vill jag verkligen inte vakna, säger hon.

– Jag har en känsla av att han snart ska komma hem. Och han kommer att vara stolt över mitt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".