"Vänmöte" för Syrien i Istanbul

USA:s utrikesminister Hillary Clinton stödjer Arabförbundets förslag att kapa den syriska regimens livlinor och öppnar därmed för ett militärt ingripande.

Clinton gjorde sitt uttalande på väg från Azerbajdzjan till Istanbul för ett möte med företrädare för 15 arabiska och europeiska länder, som kallar sig Syriens vänner. De ska diskutera hur president Bashar al-Assad ska störtas och hur man ska få stopp på våldet.

"Vi måste fortsätta att kapa regimens ekonomiska livlinor, utvidga kretsen av länder som aktivt tillämpar sanktioner, och hindra den syriska regeringen att undgå dem", sade Clinton i ett uttalande enligt AFP.

Clinton sade vidare att "regimen måste upphöra med alla fientligheter, fullfölja sina åtaganden enligt Annan-planen, och tillåta att en övergång till ett demokratiskt Syrien börjar".

Kofi Annans fredsplan har visat sig vara verkningslös vad gäller våldsutvecklingen, även om alla hittills formellt uttalat sitt stöd för den som "det enda alternativet att undvika inbördeskrig". Men inför mötet i Istanbul sade sig Saudiarabien, som aldrig visat någon entusiasm för planen, ha förlorat hoppet om att den ska leda någonvart.

Det är oklart vad Istanbul-mötet kan utmynna i, men enligt amerikanska diplomater ska det ge näring till Clintons möte med Kofi Annan på fredag och pressa Ryssland och Kina att använda sitt inflytande för att bidra till att lösa krisen.

Enligt diplomaterna väntades representanter från EU, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Jordanien, Egypten, Saudiarabien, Kuwait, Förenade arabemiraten, Qatar, Tunisien och Marocko, förutom USA och värdlandet Turkiet, delta.

Medan Clinton sökte stöd i Istanbul föreslog Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Peking en internationell konferens på hög nivå, dit även länder som Iran skulle inbjudas. Clinton ställde sig omedelbar kallsinnig till att Irans deltagande.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista