Den ryska rubeln blir värd allt mindre. Här syns en skylt tillhörande ett växlingskontor i Moskva. Foto: Scanpix

Ryssar darrar när rubeln faller som en sten

1:31 min

Den ryska rubeln har den senaste månaden tappat kraftigt i värde och varit nere på samma nivåer som under krisåret 2009. Till de drabbade hör svenska sparare med pengar i Rysslandsfonder.

I går stärktes för tredje dagen i rad rubelns värde mot dollarn men den är fortfarande långt under sin normala nivå.

Under maj månad sjönk rubeln med 14 procent i jämförelse med dollarn - i förra veckan var man nere på den lägsta nivå sedan våren 2009, då den ryska ekonomin fortfarande var starkt påverkad av den globala finanskrisen.

Och precis som då är det oro i omvärlden med ett sjunkande oljepris som direkt får följder för den olje- och gasberoende ryska ekonomin med sjunkande börs och valutakurs som följd.

Rysslandsfonderna, populära bland svenska pensionssparare föll i genomsnitt med cirka 15 procent förra månaden.

Den ryska oljan har den senaste tiden handlats för under 100 dollar per fat, medan den ryska budgeten är utformad för ett genomsnittspris på 115 dollar fatet i år.

Men allting över 100 dollar hamnar i den ryska oljereserven och president Vladimir Putin konstaterade tidigare i veckan att ett sjunkande oljepris för rysk del bara innebär att man kan spara mindre pengar.

Men redan nästa år räknar den ryska ledningen med ett oljepris under 100 dollar fatet.

Aleksej Melnikov som är ekonom på det liberala partiet Jabloko ser framför sig en höst av kraftigt höjda avgifter på el, gas och andra kommunala avgifter - något som kommer drabba de miljontals ryssar som lever med låga inkomster hårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista