Inte helt dystra färger i beige bok

Ekonomi fortsätter sakta uppåt
1:24 min

USA:s centralbank Federal Reserve har presenterat den senaste upplagan av den så kallade beiga boken. Den visar en överraskande positiv bild av den amerikanska ekonomin.

Det är en lätt schizofren rapportering om tillståndet i USA-ekonomin just nu, ena dagen en vagt positiv prognos, nästa dag dystra siffror.

För knappt en vecka sedan presenterades sysselsättningsstatistiken för maj och den tolkades allmänt som att ekonomin är på väg ner i en vågdal och börsen rasade.

Nu kommer centralbanken Federal Reserve med sin beiga bok, inte för att den är full av optimism men den säger i varje fall att USA-ekonomin fortsätter att växa om än i modest tempo och det gäller över hela USA, bäst går det i Bostonområdet, till och med nyanställningen går hyfsat, sägs det.

Läget har ljusnat aningen inom till exempel tillverkningsindustrin och byggverksamheten, husförsäljningen ökar och bilförsäljningen går riktigt bra, rapporten gäller för perioden april-maj. Däremot ser det dystert ut när det gäller löneutvecklingen för de anställda, knappast någon ökning alls - och det har också bidragit till att detaljhandeln står och hackar.

Den beiga boken är ett slags lösligare konjunkturprognos och frågan är nu hur Federal Reserve balanserar det vagt positiva budskapet i den med den dåliga sysselsättningsstatistiken nästa gång när centralbanken ska ha sitt policymöte vilket är om knappt två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".