För knappt två veckor sedan dödades mer en hundra personer i Houla, enligt FN. Arkivbild: Scanpix.

Uppgifter om ännu en blodig massaker i Syrien

Syriska regimen: "En terroristgrupp har genomfört ett vidrigt brott"
2:11 min

Det ska ha skett en ny massaker i Syrien. Enligt uppgifter som kom under natten ska 86 människor ha dödats i Hama-provinsen. Enligt den syriska oppositionen genomfördes massakern av den regimtrogna shabiha-milisen. Det är tio dagar sedan massakern i Houla, som chockade omvärlden.

Återigen nås världen av bilder på dödade barn invirade i mönstrade filtar. Den syriska oppositionen rapporterar att massakern i Kubeir genomfördes enligt samma mönster som massakern i Houla.

Först artilleribombardemang, därefter räder in i byn där människor slaktats och skjutits ihjäl av shabiha-milisen.

Flera människor ska också ha bränts till döds.

Enligt uppgift förlorade en av släkterna i byn över 35 personer. Byn Kubeir, som ligger ungefär 20 kilometer från staden Hama, är enligt aktivister en sunnimuslimsk by som varit omringad av regeringsstyrkor i flera dagar.

Regimen i Damaskus förnekar uppgifterna om en massaker. Det är fullständigt falskt, meddelade statstelevisionen.

 Det är omöjligt att verifiera några av dessa uppgifter. Det finns inga opartiska vittnen, Den syriska regimen släpper in ytterst få utländska journalister. FN-observatörerna har ännu inte kunnat ta sig till Kubeir.

Efter gårdagens massaker, ber nu det syriska nationalrådet för första gången uttryckligen om militär hjälp för att skydda den utsatta civilbefolkningen.

Det är väl känt sedan tidigare att flera av Bashar al-Assads fiender bland gulfstaterna har bidragit till att beväpna den fria syriska armén. Det är detta regimen i Damaskus kallar en sammansvärjning av utländska terrorister.

Innan nyheten om massakern kommit ut i går, hölls ett möte i Istanbul där både arabstater och västländer diskuterade möjliga strategier för Syrien.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton upprepade att en övergångsstrategi i Syrien måste innebära att Bashar al-Assad lämnar ifrån sig makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".