1 av 2
I kväll ska FN:s säkerhetsråd samlas på nytt för att diskutera Syrien. Foto: Bassem Tellawi/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Ny massaker i Syrien

Annan hoppas fortfarande på sin fredsplan

FN:s observatörer stoppades av soldater
1:56 min

För att förhindra ett fullskaligt inbördeskrig i Syrien ska FN-sändebudet Kofi Annan i dag träffa säkerhetsrådets medlemmar i ett försök att rädda fredsplanen. Samtidigt kommer uppgifter om att FN:s observatörer hindras från att besöka platsen där en ny massaker rapporterats ha skett.

FN:s observatörer på plats väntades komma till Hama under dagen men under förmiddagen uppgav syriska aktivister för nyhetsbyrån Reuters att armésoldater blockerade vägen till byn där massakern ska ha skett.

Flera nyhetsbyråer kom med liknande rapporter under dagen och tillade att observatörerna skulle ha stoppas av soldater och civila.

Senare bekräftades uppgifterna av chefen för FN:s observatörer.

– De stoppas vid syriska arméposteringar, sade norske general Robert Mood i ett uttalande och tillade att andra patruller hade stoppats av civila i området.

Mood uppgav också att han har fått information om att observatörernas säkerhet inte kan garanteras om man tar sig in i den aktuella byn. Men enligt Mood arbetar FN-gruppen fortfarande för att ta sig in i byn.

Samtidigt hävdade en regimvänlig syrisk  tv-kanal att observatörerna hade anlänt till byn al-Qubeir, enligt Reuters.

I kväll ska FN:s säkerhetsråd samlas på nytt för att diskutera den förvärrade krisen i Syrien. Sändebudet Kofi Annan väntas då föreslå en ny strategi för att försöka få ett stopp på blodbadet i Syrien, som nu pågått i 15 månader.

Annan vill, uppger diplomater för nyhetsbyråer, starta en "kontaktgrupp", där både världsmakter och regionala nyckelspelare, som Saudiarabien och Iran, ska ingå. En stor utmaning ligger i att försöka bryta dödläget i säkerhetsrådet, där Kina och Ryssland blockerat alla försök till ett kraftfullt FN-agerande.

Samtidigt uttrycks allt starkare oro från flera håll att konflikten i Syrien är på väg att trappas upp till ett fullskaligt inbördeskrig.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".