Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Trollhättan dementerar försäljning av Saab

1:08 min

Under dagen har det kommit motstridiga uppgifter om Saab-affären. I morse gick Trollhättans stadsdirektör Annika Wennerblom ut med uppgiften om att försäljningen av Saab Automobiles konkursbo skulle vara färdig, men dessa uppgifter har senare tagits tillbaka av Trollhättans kommun.

Samtidigt har Sveriges Radio P4 Väst källor som säger att det är elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden, NEVS, som nu ska köpa konkursboet.

National Electric Vehicle Sweden dök upp sent i processen kring Saabs konkurs, men källor till P4 Väst säger att företaget vunnit kampen om Saabs konkursbo.

Det har bara gått två veckor sedan företagets talesperson Mattias Bergman bekräftade att elbilsföretaget var en av intressenterna till tillgångarna i Saab.

Man beskrev då Saabs produktionsanläggning som en anläggning i världsklass, men ville inte gå in närmare på sina affärsplaner.

På sin hemsida har företaget också lagt ut en kort text om Saab där man berömmer företaget för innovationskraft och hög teknologisk kompetens.

Bakom elbilskonsortiet finns två huvudägare. Det Hong Kongbaserade bolaget National Modern Energy Holdings med 51 procent av ägandet och det japanska riskkapitalbolaget Sun Investment LCC.

Bakom National Modern Energy Holdings finns svensken Kai Johan Jiang och även företagets styrelseordförande är svensk, tidigare vd:n för Volvo lastvagnar, Karl-Erling Trogen.

Att elbilsföretaget är intresserat av Saabs konkursbo förvånar Lars Holmqvist, tidigare chef för den europeiska leverantörsorganisationen Clepa, och nu senior advicer på Pr-byrån Kreab i Bryssel.

– Det är väldigt mycket pengar att betala för ett bolag när man vill bygga elbilar, säger han.

– Jag vet inte om de har teknik som jag inte känner till det, men det finns inget vettigt bilmärke som inte har möjlighet att bygga elfordon, även om många inte gör det. Därför tror jag inte att man skulle ha någon fördel av att bygga dem just i Trollhättan.

P4 Väst har i dag varit i kontakt med Karl-Erling Trogen men han har valt att inte kommentera uppgifterna om köpet av Saabs konkursbo. Inte heller konkursförvaltarna på advokatfirman Delphi har varit tillgängliga för några kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista