Ilias Kasidiaris från det nynazistiska partiet Gyllene gryning attackerar Liana Kanelli från Kommunistpartiet. Foto: Antena TV/Scanpix.

Grekisk nynazist slog kollega i tv-debatt

Lyckades fly från tv-stationen
1:44 min

I en tv-sänd debatt på torsdagsmorgonen gick talespersonen från det grekiska nynazistiska partiet Gyllene gryning till attack mot två kollegor och örfilade en av dem flera gånger. Han söks fortfarande av polisen.

Det var en hetsig debatt mellan Ilias Kasidiaris från det nynazistiska partiet Gyllene gryning och de andra partierna inför det grekiska valet om mindre än två veckor. Liana Kanelli från Kommunistpartiet kallade Kasidiaris för fascist och han kontrade med att säga djäkla kommunist.

Men det var när vänsterpolitikern Rena Dourou hänvisade till en kommande rättegång mot Kasidiaris själv, och sa att demokratin är i kris för att folk som kommer att ta landet 500 år tillbaka kommit in i parlamentet, som det brast för politikern från Gyllene gryning.

Han började med att kasta ett glas vatten på Rena Dourou från Syriza, sedan gav han Liana Kanelli från Kommunistpartiet flera örfilar, medan tv-presentatören försökte stoppa misshandeln och skrek ”nej, nej nej”.

Debatten avbröts men Ilias Kasidiaris lyckades fly från tv-stationen.

Det nynazistiska, ultranationalistiska partiet fick nästan 7 procent av rösterna i valet den sjätte maj. Partiets anhängare har anklagats för att ligga bakom en mängd attacker mot immigranter i Grekland.

Ilias Kasidiaris, som tappade fattningen i tv-debatten, väntar redan på att ställas inför rätta, misstänkt för att ha hjälpt en grupp som 2007 misshandlade och rånade en student.

Han nekar till anklagelserna men det blir nu mycket svårt för Gyllene gryning att fortsätta förneka kopplingar mellan ledande personer i partiet och våld, efter att partitalesmannen slagits i en tv-debatt.

Greker som tittar på tv-klippen tror inte det är sant, det är en chock säger Katerina som jobbar på ett hotell i Aten.

– Vi kunde inte tro våra ögon, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".