Ökad försiktighet behövs efter parasitlarm

1:51 min

Efter att det visat sig att förekomsten av tarmparasiten Dientamöba Fragilis är betydligt mer omfattande i Jönköping än vad man tidigare trott uppmanar Smittskyddsinstitutet till ökad uppmärksamhet i resten av landet.

Silvia Botero-Kleiven är laboratorieläkare på Smittskyddsinstitutet.

– Jag tycker att det är viktigt att man kollar i andra delar av Sverige, hur är läget där, och att man kanske blir lite mer uppmärksam på den här parasiten som kanske är orsaken till bukbesvär hos vissa personer, speciellt barn, säger hon.

Efter att prover visat att så många som tre fjärdedelar av eleverna på Grästorpsskolan i Jönköping bar på parasiten  genomfördes provtagning även på Vätterslundsskolan för att se hur läget var på en motsvarande skola.  Provsvaren visar att även där är det runt 75 procent som är bärare av Dientamöba Fragilis. Smittskyddsläkaren Peter Iveroth i P4 Jönköping var tidigare idag förvånad över att det är så många.

Även om parasiten inte är jätteallvarlig kan den dock vara nog så besvärlig med diarre och buksmärtor som följd. Trots att den är relativt vanlig finns förhållandevis lite forskning och därför vet man inte om det är ett utbrott som drabbat skolorna i Jönköping eller om frekvensen kan vara lika hög även bland andra grupper och delar av landet.

Men Silvia Botero-Kleiven lutar åt att det rör sig om ett utbrott.

– Det är svårt bara för att de här siffrorna är ovanligt höga, jag har svårt att säga att det skulle vara läget i hela Sverige, men man kanske måste undersöka det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista