Nu bromsar svensk ekonomi in

2:32 min

Tillväxten i svensk ekonomi tappar farten nu trots att första kvartalet blev överraskande starkt, visar en prognos från banken Nordea. Skälet är den pågående krisen i euroområdet och det kan bli en lång, het sommar, enligt bankens chefsekonom Annika Winsth.

Svensk BNP växer med 0,4 procent i år enligt Nordeas prognos. Det är en låg tillväxt men ändå på plussidan, jämfört med till exempel snittet för euroområdet som tros hamna på minus 0,6 procent. Nästa år antas tillväxten i Sverige bli 1,8 procent.

Avmattningen medför att arbetslösheten stiger och att Riksbanken sänker räntan ytterligare under andra halvåret i år, enligt prognosen.

– Vi befinner oss i farlig terräng och nu är det viktigt att se var man sätter ner fötterna. Bara ett litet snedsteg kan få stora konsekvenser, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth om den ekonomiska situationen i Europa.

– Vårt huvudscenario är att man inte ramlar ner för branten, att man håller samman, inte minst därför att alternativet är så förödande.

Nordeas ekonomer räknar också med att Europeiska centralbanken sänker räntan i juli, trots att banken inte skickade några sådana signaler vid räntebeskedet på onsdagen.

– Vi tror att grekerna kommer att rösta för Europa. Har vi fel kommer Grekland att få ställa in betalningarna om inte EU vill fortsätta backa upp dem, säger Annika Winsth.

– I Spanien har politikerna förstått problemen, men där är bekymret att man också har en akut bankkris runt hörnet. Det är svårt att se hur de ska kunna hantera bankproblemet också.

Nordea har även i sin senaste prognos gjort en analys av den svenska bostadsmarknaden. Banken räknar med att marknaden har mjuklandat och att huspriserna stiger på sikt. Det handlar om mellan 3 och 4 procent per år de kommande fem åren, enligt Nordea.

De senaste åren har huspriserna i Sverige ökat i snitt med 1 procent per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista