Butikspersonal ger felaktiga råd om läkemedel

Olämpliga råd till barn och gravida
2:06 min

Personal på både bensinmackar och mataffärer ger råd om receptfria läkemedel trots att det enligt lag är förbjudet. Det visar Läkemedelsverkets undersökning av 800 butiker som säljer receptfria mediciner.

Tobias Magnusson arbetar på en mack i Jönköping, som säljer en del receptfritt.

- Det är Ipren och Alvedon man säljer, och de flesta har ju koll på det de köper här.

Om någon frågar dig hur många alvedon de kan ge till sin sjuårige son, vad säger du då?

- Då läser vi på paketet och så kommer vi fram till något tillsammans kanske.

Men så får man alltså inte göra. Enligt lagen får ingen som inte är utbildad pharmaceut ge råd om läkemedel till kunder. Trots det visar läkemedelsverkets undersökning av 300 apotek och 800 andra butiker som säljer receptfria läkemedel, att två av tre som får frågor om läkemedel svarar.

När testpersonerna bad om febernedsättande till ett barn fick var fjortonde kund fel råd, både på apoteket och i butiken. Och nästan var tionde kund som ville ha värktabletter till en höggravid kvinna fick tips på medicin som enligt Läkemedelsverket är olämplig.

- Fullt mänskligt. Man vill hjälpa till. Man är van att rekommendera olika produkter på olika sätt. Men det som är viktigt här är att läkemedel är inte ketchup eller tandkräm. Utan läkemedel har ju oerhört mycket positiva effekter men det finns också negativa effekter, säger Cecilia Bernsten på Läkemedelsveket.

- Poängen är att är du i en butik utanför apotek då ska du överhuvudtaget inte rekommendera läkemedel, utan du ska hänvisa till farmaceut på apotek.

Enligt branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel som svara för de stora matkedjorna händer det oerhört sällan att personalen får frågor om läkemedlen, och när det gäller läkemedelsverkets undersökning om värktabletter säger vd:n, Thomas Svaton:

- Då använder personalen, om de aktivt får en fråga, sin egen kunskap, och det får de inte göra. Så nu är det räfst och rättarting bland butikskedjor och ansvariga för butiker. Detta är oacceptabelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".