Minst 100 jobb i fara i Svappavaara

1:46 min

Gruvbolaget LKAB tvingas stänga den nyaste gruvan i Svappavaara. Det står klart efter att Högsta domstolen i dag meddelat att prövningstillstånd inte ges i ett mål som gäller miljötillståndet för järnmalmsgruvan. MInst 100 jobb riskeras.

Lotta Fogde är kommunikationsdirektör på LKAB.

--LKAB:s tillväxtplaner i Svappavaara innebär en ökning av vår leverenskapacitet med 35 procent. Det är en rejäl satsning. Det är Europas just nu största planerade tillskott av ny järnmalmskapacitet, enligt henne.

Men gruvbolagets tillväxtplaner fick i dag ett abrupt avbrott.

Redan 2010 öppnades Gruvberget i Svappavaara för brytning men miljövillkoren som mark- och miljödomstolen gett gruvbolaget överklagades av Naturvårdsverket med motiveringen att all LKAB:s verksamhet på orten borde miljöprövas samtidigt.

Mark- och miljööverdomstolen gick på naturvårdverkets linje och undanröjde miljötillståndet i mars 2011.

LKAB valde därefter att överklaga till Högsta domstolen som dock inte funnit några skäl att meddela prövningstillstånd vilket innebär att miljööverdomstolens dom står fast.

Brytningen i Gruvberget måste därför upphöra i avvaktan på att en ny samlad tillståndsprövning av både gruvbrytning och förädlingsverksamhet kan genomföras. En sådan ansökan skickades in i juli förra året men det är i dagsläget oklart hur lång tid den processen tar.

Minst 100 jobb och omkring två miljarder kronor i intäkter är i fara, enligt LKAB.

Men kommunikationsdirektör Lotta Fogde säger att konsekvenserna är allvarligare än så.

--Den omedelbara förlusten för LKAB är egentligen underordnad det faktum att vi inte kan ge någon tydlig bild till våra kunder om hur mycket malm de kommer kunna köpa från oss de kommande åren därför att vi inte vet hur lång tid det kommer ta att genomföra våra öppningar av nya gruvor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista