Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Maktkamp om hårdare gränsregler inom EU

Publicerat torsdag 7 juni 2012 kl 18.03
"Början till slutet för ett öppet och fritt Europa"
1:44 min
1 av 2
Cecilia Wikström (FP).
2 av 2
Justitieminister Beatrice Ask.

I dag enades EU-ländernas ministrar om att den inre gränsen mot ett annat Schengen-land ska kunna stängas i upp till två år om landet missköter sig.

Problemen vid Greklands gränser uppges vara ett av skälen till de nya reglerna.

Men ministrarnas överenskommelse öppnar upp för en hård maktkamp inom EU.

Grekland har i åratal fått kritik för att man inte lyckas stoppa tusentals migranter från att illegalt ta sig in i passunionen Schengen.

Det här har skyndat på EU-arbetet med tydligare regler kring när man ska kunna inskränka den fria rörligheten i Europa.

I dag enades EU-ländernas ansvariga ministrar i Luxemburg om möjligheten att stänga den inre gränsen mot ett annat Schengenland som inte lever upp till sina åtaganden. Stängningen ska kunna gälla i sex månader, och i förlängningen i ända upp till två år.

Beslutet ska fattas av en kvalificerad majoritet av EU:s medlemsländer, efter en rekommendation från EU-kommissionen.

Men den här överenskommelsen öppnar nu upp för en våldsam maktkamp mellan EU:s beslutande organ. Den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström antyder att frågan kan komma att hamna i EU-domstolen.

EU-parlamentet förlorar inflytande genom överenskommelsen, som EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP) kallar för en "kupp" från EU:s medlemsländer.

– Det är en kupp mot parlamentet och det demokratiska inflytandet. Här vill man sätta de folkvalda helt åt sidan och själva välja den här vägen, säger Cecilia Wikström.

– Om det här kommer i funktion kan det vara början till slutet för ett öppet och fritt Europa med öppna gränser mellan medlemsstaterna. Det är en skrämmande och förfärande utveckling, och därför väljer nu parlamentet, med allra största sannolikhet, att gå till domstolen för att utmana detta.

Men Sveriges justitieminister Beatrice Ask vill inte ha fokus på EU-kampen om makt.

– Formdiskussionen får för mycket utrymme i förhållande till de problem som vi förutser kan komma, och som då måste ha en vettig lösning.

Men hur redo är du och dina ministerkollegor att föra den maktkamp som lär bli de närmaste månaderna?

– Ja, de får väl kampa på bäst de vill, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".