Finansinspektionen hjälper försäkringsbolag

Vill motverka att pensioner sjunker
0:51 min

Finansinspektionen, FI, inför ett tillfälligt räntegolv som ska göra så att försäkringsbolagen bättre kan hantera de skulder som uppstått i dagsläget. I praktiken försöker FI motverka att bolagen på kort sikt säljer sina aktier och i stället köper räntebärande papper.

Det är det aktuella läget på marknaden med rekordlåga räntor och sjunkande aktiekurser som Finansinspektionen beskriver som "exceptionellt och svårförutsägbart", som gör att inspektionen tillfälligt vill ändra reglerna.

Detta för att motverka att försäkringsbolagen alltså kortsiktigt säljer sina aktier och köper räntebärande tillgångar. Om försäkringsbolagen gjorde det, skulle det kunna leda till en negativ spiral av fortsatt fallande aktiepriser och räntor. Det kan förvärra situationen ytterligare och på lång sikt riskera att försäkringstagarna får lägre pensioner, menar Finansinspektionen.

Samtidigt betonar Finansinspektionen att det är viktigt att försäkringsbolagen ser över problemet med de garantier om framtida pensionsutbetalningar som kunderna har fått, och som kan vara svåra att uppfylla när räntorna är låga.

Men de försäkringsbolag som vill använda sig av denna tillfälliga ändring får med sig en förmaning. Finansinspektionen skriver att bolagen bör vara restriktiva med att dela ut vinster eller göra andra värdeöverföringar till sina ägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".