Hotell- och restaurangstrejk rycker närmare

Allt mer tyder på att det blir strejk i morgon eftermiddag för drygt tusen hotell- och restauranganställda i Stockholm, Göteborg och Malmö. Fackförbundet HRF nobbade vid klockan 19 arbetsgivarorganisationen Visitas bud.

Parterna har närmat sig varandra under dagen men konflikten kvarstår kring hur mycket minimilönerna inom branschen ska höjas. Om parterna inte kommer överens bryter strejken ut klockan 14 i morgon.

Arbetsgivarparten Visita accepterade dock medlarnas bud.

– Vi kunde inte acceptera ett avtal där minimilönerna halkar efter mer, de höjs inte lika mycket som övriga löner. Det är en himla stor andel anställda i vår bransch som har någon av avtalets minimilöner så att det (föreslagna avtalet) riskerar att sänka löneläget i hela branschen, säger Patricia Widergren, pressekreterare och politisk sekreterare på Hotell- och restaurangfacket, säger till TT.

– Som det ser ut nu så rycker en strejk allt närmare, konstaterar Widergren.

Den stora stötestenen är lönerna. Facket vill att de relativt lågavlönade restauranganställda ska få högre löneökningar än andra, men arbetsgivarna håller fast vid normen i avtalsrörelsen, 2.6 procent.

Den varslade strejken berör 1080 anställda och bryter ut på 11 arbetsplatser. Fem andra LO-förbund har varslat om sympatiåtgärder till stöd för strejken.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista