USA erbjuder prispengar för al Shabaab-ledare

1:36 min

USA har nu för första gången satt ett pris på flera al Shabaab-ledares huvuden. Med prispengarna trappar man upp jakten på ledningen för den terroriststämplade islamistiska gruppen i Somalia.

Över 200 hundra miljoner kronor erbjuder det amerikanska utrikesdepartementet för den som kan ge konkreta tips som gör att en rad högt uppsatta al Shabaabmedlemmar grips.

Listan publicerades i dag och det är terroristgruppens högsta ledning som eftersöks, bland dem en man som bott många år i Sverige innan han flyttade till Somalia igen och som numera ingår i al Shabaabs högsta ledarskikt.

"Gruppen är ansvarig för att ha dödat tusentals civila, fredsaktivister, hjälparbetare, journalister och fredsbevarare från Afrikanska Unionen", står det i uttalandet från amerikanska UD.

En tjänsteman säger att varje gång USA sätter upp ett nytt namn på listan visar det hur allvarligt USA tar på kampen mot terrorismen. Al Shabaab gick tidigare i år ut och meddelade att gruppen är den del av terrornätverket Al Qaeda.

Al Shabaab terroriststämplades av USA för fyra år sen, och USA har agerat mot al Shabaab inne i Somalia, med hjälp av förarlösa plan, så kallade drönare, enligt amerikanska uppgifter för att samla information, enligt kenyanska även för att bomba.

Både Afrikanska unionens styrkor och kenyansk och etiopisk militär strider just nu på tre fronter mot al Shabaab, som har trängts ut från huvudstan Mogadishu men fortfarande anses ha kontroll över stora delar av centrala och södra Somalia.

– Det kommer inte att fungera: man kan inte bara slå mot huvudet på en orm, lyder en första kommentar om prispengarna på en websida som anses stå al-Shabab-ledarskapet nära, och som citeras av nyhetsbyrån AFP.

– När några ledare för det heliga kriget har dött tidigare så har andra tagit över, står det på webbsidan.

Maria Sjöqvist, Maputo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista