Foto: Scanpix

Hemtjänstpersonal kan få arbetskläder betalda

1:23 min

Anställda inom kommunala hemtjänster kan komma att få arbetskläder betalda av arbetsgivaren. Arbetsmiljöverket har nämligen beslutat att Leksands kommun måste betala vite om 125 000 kronor om kommunen inte inför arbetskläder för hemvården.

Fackförbundet Kommunals ordförande Annelie Nordström är glad över beslutet.

– Ja det gör det mycket enklare. Vi har i väldigt många år försökt att få med i kollektivavtal att få med det här med arbetskläder, men inom kommunerna och landstingen vill de att det i första hand ska vara billigt och i andra hand funktionellt.

En särskild dräkt med kortärmad tröja och långbyxor och i som går att tvätta i minst 60 grader, vill arbetsmiljöverket att hemtjänstpersonalen i Leksand ska ha, eftersom de kommer i kontakt med sår och bakterier och även blod, urin och diarréer, skriver tidningen arbetet på nätet.

– Smitta kan dyka upp var och när som helst. Att förhindra spridning av multiresistenta bakterier är en fråga för hela samhället, säger arbetsmiljöinspektören Rigmor Kirkegaard till tidningen.

Kommunalarbetareförbundet ser det här som en jämställdhetsvinst. De menar att för mansdominerade yrken med samma arbetsgivare, till exempel vaktmästare och fastighetsskötare har det varit självklart med arbetskläder.

– Medan i de kvinnodominerade branscherna varit väldigt, väldigt svårt att få arbetskläder, till och med i hemtjänsten och i annat omvårdnadsarbete, där det faktiskt också finns hygienkrav. Och det är ju det Arbetsmiljöverket nu har fastnat för - att de hygienkrav som finns faktiskt ska leda till att man får arbetskläder, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista